Damrak lager na verlies Wall Street

Het lagere slot van vrijdag op de effectenbeurs in New York heeft vanmorgen geleid tot lichte verliezen op de Europese beurzen. In Amsterdam noteerde de AEX-index aan het einde van de ochtend 2,1 punten lager op 332,09. Dat is een daling van 0,6 procent ten opzichte van het slot op vrijdag. De euro, waarvan de koersdaling vorige week een van de drijvende krachten was achter het koersherstel van aandelen in Europa, maakte vanmorgen pas op de plaats. De koers was aan het einde van de ochtend rond 1,09 dollar per euro, tegen een iets lager slot van 1,0855 per dollar vrijdagmiddag.

Binnen de AEX-index was IHC Caland de grootste daler. Het offshorebedrijf kondigde aan zijn scheepswerf Van der Giessen-de Noord te sluiten en de resterende scheepsbouwactiviteiten in een aparte beursonderneming onder te brengen. Het aandeel daalde 2,8 procent tot 47,19 euro, ook omdat de halfjaarcijfers van het bedrijf uit Schiedam tegenvielen.

De dalingen waren verder over een breed front op te tekenen. Vooral de financiële en technologiehoek noteerden lager. Zwaargewicht ING ging ruim 2 procent onderuit op 17,95 euro. Koninklijke Olie verloor twee derde van een procent op 41,19 euro. Slechts een handvol hoofdfondsen boekte winst.

Ook de andere Europese beurzen stonden vanochtend licht lager. Parijs stond rond het middaguur 0,8 procent lager en Frankfurt moest het doen met een verlies van 1 procent. De beurs in Londen was gesloten.

Vooral de technologiewaarden lieten het afweten. Zo was Philips 0,25 procent lager. Het Franse Alcatel liet 1 procent liggen en het Duitse Infineon 1,6 procent. Nokia was 1,4 procent lager. STMicroelectronics zakte met 2,3 procent nadat een Franse krant had bericht dat de chipfabrikant zijn fabriek in het Franse Rennes wil sluiten.

Op de effectenbeurs in Tokio waren vanmorgen de dalers in de meerderheid. De Nikkei-index ging naar beneden met 4,53 punten tot 10.276,64. Dat komt neer op een daling van nog geen 0,1 procent.

De andere beurzen in Azië waren verdeeld. In Zuid-Korea steeg de beursindex met 0,25 procent. Singapore was 0,35 procent lager. Hongkong stond aan het eind van de handel nipt in de plus (0,03 procent). In Australië daalden de aandelenkoersen met gemiddeld 0,15 procent.