Couscous met dorade en merguez

Voor dit recept heb ik de aanwijzingen op de verpakking van de couscous gevolgd. Hebt u een ander merk of andere soort, volg dan die aanwijzingen.

Controleer of de visfilets goed geschubd zijn en spoel ze onder de koude kraan. Dep ze droog met keukenpapier en leg ze op een rooster in een met aluminiumfolie beklede bakplaat. Bestrijk de filets licht met olijfolie en bestrooi ze met zeezout en peper. Leg een plak merguez op elke filet. Dek ze af en zet op een koele plek terwijl u de couscous bereidt. Bekleed de bovenkant van een stoompan of een vergiet met een stuk bevochtigd kaasdoek. Doe er de couscous in en zet boven een pan kokend water. Leg er het deksel op en laat 10 minuten stomen. Neem het bovenste stuk van de pan of het vergiet van de pan water en zet afgedekt op een bord. Laat even uitstomen.

Doe de rozijnen in een kom, giet er kokend water over en laat circa 5 minuten wellen. Giet ze af.

Snijd de courgette en paprika in piepkleine blokjes en doe die in een magnetronschaal. Verwijder desgewenst de zaadjes van de chilipeper en snijd hem in schuine plakjes. Snijd de lente-uitjes in schuine plakjes. Schep de chilipeper en lente-ui door het courgettemengsel. Leg er het deksel op en zet 2 tot 3 minuten in de magnetron op 100 %, of tot de groenten bijtgaar zijn. U kunt dit mengsel ook een paar minuten in kokend water blancheren. Stoom de couscous voor een tweede keer, weer 10 minuten, op dezelfde manier.

Schuif de vis circa 5 minuten onder een hete grill, of tot zowel de vis als de merguez gaar is. U hoeft de vis niet om te draaien.

Doe de couscous in een kom, schep er de groenten, gewelde rozijnen en de verse munt door en breng op smaak met zout en peper. Schep de couscous op voorverwarmde borden, leg er de visfilets met de merguez naast en besprenkel alles met een beetje citroensap. Dien op.

Deze week recepten voor risotto, gebakken kalfslever, mirabellentaart, kersensoep en zalm met ei.

    • Kim Maclean