Amerikaanse ambassade krijgt nieuwe ingang

De Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout in Den Haag krijgt uit beveiligingsoverwegingen een nieuwe hoofdingang. Voor een verhuizing bestaan nog steeds geen plannen, zeggen woordvoerders van de gemeente Den Haag en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Gemeente en ministerie hebben de ambassade gevraagd de mogelijkheid van een verhuizing te onderzoeken. De verscherpte veiligheidsmaatregelen na de aanslagen van 11 september 2001 ontsieren het straatbeeld en belemmeren het verkeer, zo vindt de gemeenteraad. Aanvullende, door de Amerikanen gewenste maatregelen zijn op de huidige locatie moeilijk te realiseren, zegt het ministerie. Door de verplaatsing van de hoofdingang, een initiatief van de ambassade, kunnen de twee keten voor de hoofdingang verdwijnen. De dubbele rij hekken rond de ambassade blijft staan.