Aanval Israël: vier leden van Hamas dood

Israël heeft gisteren een commandant en drie andere leden van de gewapende vleugel van de Palestijnse moslim-extremistische organisatie Hamas gedood en ieder lid van Hamas tot legitiem doelwit voor liquidatie verklaard.

Hamas op zijn beurt kondigde onmiddellijk wraak aan en voegde eraan toe zonodig voorgoed tegen Israël te kunnen vechten. ,,Als de Israëliërs denken dat liquidaties onze vastbeslotenheid zullen vernietigen om in ons verzet te volharden, vergissen ze zich'', zei een Hamas-woordvoerder. Beide zijden wezen herstel van het kortstondige bestand van de hand.

Daarmee is het internationale vredesplan, de Routekaart, verder in het slop geraakt, waarin het vorige week dinsdag terechtkwam door de aanslag op een autobus in Jeruzalem. Bij die door Hamas en het gelijkgestemde Islamitische Jihad opgeëiste aanslag werden 21 mensen gedood. Twee dagen later liquideerde Israël een politieke leider van Hamas, Ismail Abu Shanab.

Israëlische Apache-helikopters vuurden gisteravond zeker drie raketten af op een groep gewapende mannen bij een strand in Gaza. Daarbij werden de vier Hamasleden gedood en meer dan tien omstanders gewond. Een van de doden was Ahmed Aishtawi, volgens een woordvoerder van Hamas de leider van een eenheid die eigengemaakte raketten op Israël en joodse nederzettingen in de Gazastrook afvuurt – die overigens zelden hun doel raken. Israëlische veiligheidsautoriteiten meldden Aishtawi al enige tijd te volgen. Volgens een van hen was hij een topfunctionaris die aanslagen in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever had beraamd en uitgevoerd.

,,Elk lid van Hamas is potentieel doelwit voor liquidatie'', onderstreepte de Israëlische legerchef, luitenant-generaal Moshe Ya'alon, gisteren kort voor de raketaanval op Aishtawi en zijn medestanders. ,,Als de Palestijnse autoriteiten niet tegen hen optreden, moeten wij het doen.'' Generaal Ya'alon noemde de afsluiting door de Palestijnse autoriteiten van tunnels tussen Egypte en Gaza, die worden gebruikt voor de smokkel van wapens, onvoldoende. ,,Dat heeft de harde kern van het terrorisme die zich bevindt in de Gazastrook en Syrië niet geraakt.''

Functionarissen van het Palestijnse gezag klaagden echter dat de nieuwste raketaanvallen hun voorgenomen acties tegen het terrorisme ondermijnen. ,,Het is overduidelijk dat de Israëlische regering handelt alsof het Palestijnse gezag iets is van het verleden'', zei Saeb Erekat, een Palestijnse parlementariër, die daarmee de gevoelens binnen het Palestijnse gezag weergaf.