WK atletiek in teken van Spelen 2012

Vandaag beginnen in Parijs de WK atletiek. De Franse organisatie wil de titelstrijd voorbeeldig laten verlopen met het oog op de kandidatuur voor de Olympische Spelen van 2012.

Met kwalificatiewedstrijden kogelstoten en de twintig kilometer snelwandelen, beide voor mannen, zijn vanochtend vroeg in Parijs de wereldkampioenschappen atletiek begonnen. Aan het tweejaarlijkse evenement, dat tot en met volgende week zondag duurt, doen ruim tweeduizend atleten uit meer dan tweehonderd landen mee.

Hoogtepunt van het toernooi dat 57 miljoen euro kost is de 100 meter mannen, waarvan de finale maandagavond op het programma staat. De Amerikaan Maurice Greene verdedigt zijn wereldtitel. Op drie achtereenvolgende WK's, in 1997 (Athene), 1999 (Sevilla) en 2001 (Edmonton) was hij de snelste op de kortste en tegelijkertijd meest spectaculaire afstand en in Sydney won hij drie jaar geleden olympisch goud.

De 29-jarige Greene lijkt zijn beste tijd te hebben gehad. Vorig jaar verloor hij zijn wereldrecord aan zijn landgenoot Tim Montgomery. Deze echtgenoot van olympisch sprintkampioene Marion Jones liep vorig jaar september op een toernooi in Parijs 9.78 seconde, éénhonderdste sneller dan het uit 1999 daterende record van Greene. In de aanloop naar de WK ondervond Montgomery veel hinder van zijn pinda-allergie. Belangrijke concurrenten van Greene en Montgomery in Parijs zijn de Britse Europees kampioen Dwain Chambers, de Amerikaan Bernard Williams en de Australiër Patrick Johnson, die met 9.93 de snelste tijd van dit seizoen op zijn naam heeft staan.

Vooral bij de vrouwen ontbreken in Parijs enkele belangrijke atleten. Onder hen de olympisch kampioene op de marathon Paula Radcliffe en Marion Jones, de sprintster die twee maanden geleden moeder werd van Tim Montgomery junior.

De veiligheidsmaatregelen zijn streng rondom het Stade de France, waar in 1998 de finale van het WK voetbal werd gehouden. Dat geldt ook voor de Cité Universitaire in het zuiden van de Franse hoofdstad, waar de meeste deelnemers zijn ondergebracht. Het onderkomen van de tweeduizend sporters heeft veel weg van een olympisch dorp. Sommigen hebben hun intrek genomen in hotels, omdat ze het `atletendorp' te rumoerig vinden.

Er is de Fransen veel aan gelegen om de WK soepel te laten verlopen. Sinds mei is Parijs een van de kandidaten voor de organisatie van de Olympische Spelen van 2012. Het Internationaal Olympisch Comité zal de WK daarom met speciale belangstelling volgen. Als Parijs de Zomerspelen van 2012 mag organiseren, krijgt het Stade de France de status van olympisch stadion. Tijdens de WK worden in het futuristische complex in totaal 500.000 toeschouwers verwacht.

    • Ward op den Brouw