We noemen het de A-buurt - de A van asocialen

Woensdagavond ontaardde een burenruzie in Amsterdam in een massale vechtpartij. De woningbouwvereniging wil dat de overlastgevers verhuizen.

De massale vechtpartij die afgelopen woensdagavond werd uitgevochten op de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Amsterdam-West zal leiden tot verhuizing van een aantal gezinnen. Dat concludeert een woordvoerder van woningcorporatie Het Oosten twee dagen na het gebeurde.

Twee families en hun aanhang, die al een tijd met elkaar in onmin leven, kwamen deze week tot een handgemeen. Daarbij werd geslagen met honkbalknuppels en stokken. Ook is vanuit een woning met een vuurwapen geschoten en werd een andere woning in brand gestoken. De politie arresteerde acht personen en nam een vuurwapen met bijbehorende munitie in beslag. Er vielen vijf gewonden. Eén van hen werd in een ziekenhuis opgenomen.

De Burgemeester Van Leeuwenlaan ligt in een buurt die in de jaren vijftig door woningbouwverenigingen is bevolkt met sociaal zwakkere gezinnen. Eén van deze corporaties is de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV) die 44 woningen in de buurt heeft. ,,Wij spreken altijd van het A-dorp'', zegt een woordvoerder van de AWV. A staat voor asocialen. De toen heersende mening wilde dat zogeheten asociale of onaangepaste gezinnen beter af waren bij elkaar in één buurt. ,,Zo denken we natuurlijk al lang niet meer'', zegt de AWV woordvoerder. ,,Maar voor een deel zit die buurt nog steeds zo in elkaar''.

Volgens stadsdeelvoorzitter Geuzenveld-Slotermeer, R. de Bood, is het een buurt waarin alcoholproblematiek, mishandelingen, huiselijk geweld en scheldpartijen geen zeldzaamheid zijn. In deze buurt hebben, zegt hij, meer gezinnen ,,in wisselende combinaties'' conflicten met elkaar. Maar het is evenmin uitzonderlijk dat buurtbewoners die eerst onderling slaags waren, zich en masse tegen de politie keren wanneer die de rust probeert te herstellen. ,,Het gezag van de politie wordt soms collectief ondermijnd'', aldus de stadsdeelvoorzitter.

Daarvan was woensdag geen sprake. De politie kreeg die avond rond half acht de eerste melding van een vechtpartij. De vechtenden waren verdwenen toen de agenten arriveerden. Rond tien uur liep het opnieuw uit de hand. Er werd geschoten. Agenten hielden twee personen aan die uit het huis kwamen van waaruit was geschoten. Eén van hen verklaarde de schutter te zijn, zegt de politie. Kort hierop kwam een melding binnen dat er een woning in brand stond. Het ging om een pand dat werd bewoond door leden van één van de strijdende partijen. De straat werd afgezet. Het pand van waaruit geschoten was werd onder observatie genomen omdat er vermoedelijk nog mensen binnen waren.

Stadsdeelvoorzitter De Bood, die arriveerde nadat de ruzie weer was opgelaaid, omschrijft de sfeer onder de omstanders op straat, ondanks de commotie, als ,,relaxed''. ,,Er hoefde geen rampenplan in werking worden gesteld''. Terwijl de brandweer de brand bestreed, viel een arrestatieteam van de politie de woning binnen van waaruit was geschoten. Hierbij werden drie mensen aangetroffen en gearresteerd. Bij een huiszoeking werd een vuurwapen met munitie gevonden. Later werden nog drie verdachten aangehouden. Rond half twee keerde de rust weer. Twee woningen raakten onbewoonbaar, één door de brand, de ander door waterschade. In totaal raakten vijf mensen gewond. Voor vervangende woonruimte van de gedupeerde bewoners is inmiddels gezorgd.

Volgens De Bood leek het er de laatste jaren juist op dat het de goede kant opging. Maar kort voor het jongste incident liet de zogeheten buurtregisseur, die namens de politie de wijk in de gaten houdt, weten dat een ruzie uit de hand dreigde te lopen. Vanwege die spanning had een stel al te kennen gegeven te willen verhuizen. De Bood: ,,Soms versterken sociaal zwakkeren elkaar in hun gedrag wanneer ze dich bij elkaar wonen''. Door de plotseling geëscaleerde ruzie heeft nu bij veel buurtbewoners het besef postgevat dat er echt iets moet worden gedaan, aldus de stadsdeelvoorzitter, die zegt ,,actief'' deze problematiek te zullen blijven volgen.

Gisteren hebben politie, stadsdeelbestuur en woningcorporaties beraad gehouden over de ontstane situatie. Volgens de woordvoerder van woningcorporatie Het Oosten, die een van de panden verhuurt, wordt gezocht naar een ,,minnelijke manier'' om sommige mensen die in het verleden voor overlast hebben gezorgd, te laten verhuizen. Bewoners van de woning van waaruit is geschoten hebben de AWV al te kennen gegeven dat zij willen verhuizen.

De Bood zegt dat vaak een knelpunt is dat mensen niet bereid zijn om te verhuizen. Die bereidheid lijkt minimaal bij in ieder geval één van de overlastplegers. ,,Om veroorzakers van overlast uit huis te zetten'', aldus de woordvoerder van Het Oosten, ,,moet je een goed civielrechtelijk verhaal hebben''. Samen met de politie wordt nu een dossier opgebouwd om de betrokkenen te kunnen uitzetten. Hierbij wordt gehoopt op medewerking van buren die hun klachten over sommige buurtbewoners naar buiten willen brengen.

,,Uiteindelijk moet je ook altijd kijken naar de individuele situatie'', aldus Het Oosten. Want ook als de overlast groot is, moet je je de vraag stellen: ,,Is het verantwoord een gezin met minderjarige kinderen op straat te zetten?'' In ieder geval zullen beide woningcorporaties er voor zorgen dat mensen die in het A-dorp ruzie met elkaar hadden niet in een andere buurt naast elkaar worden gezet.

    • Hans Moll