Vogelpest nu definitief voorbij

Nederland is definitief verlost van de vogelpestepidemie. Minister Veerman (Landbouw) heeft gisteravond de laatste beperkende maatregelen die nog golden voor de Gelderse Vallei opgeheven. Dat betekent dat ook de bedrijven in dit gebied hun stallen weer mogen `herbevolken'.

De conclusie dat de Gelderse Vallei vrij is van vogelpest, is getrokken op basis van onderzoek met zogenoemde verklikkerkippen. Drie weken lang hebben die rondgelopen op bedrijven die eerder besmet waren. Maar geen van de dieren bleek besmet te zijn met het virus.

De bedrijven in de Gelderse Vallei mogen nu weer worden bezocht en kunnen weer gaan exporteren. Het was het laatste gebied waar nog een aantal vervoersbeperkingen van kracht was. De eerste maatregelen gingen op 1 maart van dit jaar in, nadat op boerenbedrijven in Scherpenzeel, Renswoude en Barneveld een ernstige verdenking van vogelpest was geconstateerd.

Voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) verwacht dat het tot het begin volgend jaar duurt voordat er weer sprake is van een enigszins normale situatie in de pluimveesector. Er is veel tijd nodig om de vele lege stallen te herbevolken, vertelde hij gisteravond. Volgens Wolleswinkel zal het nodig zijn pluimvee te importeren.

Wolleswinkel pleitte ervoor de door de vogelpest verworven kennis en gebruikte apparatuur op een centrale plaats te behouden zodat de autoriteiten ,,als een soort brandweer kunnen uitrukken'' indien het virus zich opnieuw dreigt te verspreiden. Ook kondigde de voorzitter van de NOP aan dat zijn organisatie de komende tijd streng gaat controleren bij bedrijven of er toch nog niet ergens een virus aanwezig is.

Door de vogelpest werd de veehouderij na de gekkekoeienziekte (1996), varkenspest (1997), mond- en klauwzeer (2001) en veevoer-affaires (1999, 2002 en 2003) opnieuw in een diepe crisis gedompeld. In de strijd tegen het virus, waar 1.300 bedrijven door werden getroffen, zijn ongeveer 30 miljoen kippen afgemaakt.

De ruiming van besmette en verdachte kippen heeft 270 miljoen euro gekost. De omzet van de pluimveesector nam door de crisis dit jaar af met ongeveer 2,5 miljard euro en de winst met een half miljard, zo becijferde het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) onlangs. Het Productschap Vee, Vlees en Eieren (PVE) verwachtte in juni dat ongeveer tweeduizend mensen hun baan zouden verliezen als gevolg van de vogelpest.