VERKLEUREND LABEL OP PAKJE WAARSCHUWT TEGEN VLEESBEDERF

Aan verpakt vlees in de supermarkt is moeilijk te zien of het vers of bedorven is. De uiterste verkoopdatum op verpakking zegt niet alles, want als het vlees te warm is bewaard gaat het al eerder mis. Op de Universiteit van Bayreuth in Duitsland is een verpakkingslabel ontwikkeld dat waarschuwt tegen het bederf van vleeswaren. Een donkerblauwe kleur op een schijf geeft aan dat het vlees vers is; naarmate het vlees langer blijft liggen en aan hogere temperaturen is blootgesteld, kleurt het label wit.

De werking van het label berust op de enkele dagen durende terugval uit een aangeslagen toestand van moleculen van de stof DNBP naar de grondtoestand. De aangeslagen toestand is blauw en ontstaat na belichting met ultraviolet licht; de grondtoestand is wit. Na de blauwkleuring wordt de stof verpakt in een folie die geen ultraviolet licht doorlaat, zodat frauduleus herbelichten wordt bemoeilijkt. Een hogere omgevingstemperatuur versnelt de terugval naar de grondtoestand, zodat het label eerder wit is. Proeven met varkens- en vogelvlees hebben aangetoond dat, hoewel het label niets weet over de werkelijke toestand van het vlees, de indicatie meestal accuraat is.

Het idee van een verpakking die de consument waarschuwt voor bederf van voedsel is niet nieuw. In het verleden is al eens geëxperimenteerd met stoffen die reageren op uitscheidingsstoffen van salmonella-, streptococcen- of colibacteriën. Ook in dat geval ziet de consument een verkleuring op de verpakking. Die labels werken, maar zijn te duur voor massaal gebruik. De Duitse vinding is goedkoop. Over een jaar hoopt men het label in productie te kunnen nemen.

    • Jan Libbenga