Televisie en Radio Voorkeur Zondag

PRAATPROGRAMMA

Ik ga op reis en neem mee ... Met een bekende Nederlander op stap naar zijn favoriete plek. In de eerste aflevering reist presentator Rob Kamphues met bergbeklimmer Bart Vos naar de Mont Blanc en praat met hem over het leven, zijn leven als alpinist en schrijver en over de beklimming van de Mount Everest. Ned.3, 17.28-18.00u.

Zomergasten. De thema's geloof en toewijding hebben de fragmentkeuzes bepaald van (CDA-)politicus mr. A.A.M. van Agt (1931), ex-minister, ex-premier en oud-VN-ambassadeur. Dries van Agt kijkt terug op de debatten over de gratieverlening aan de Drie van Breda, het Internationale Strafhof en de Palestijnse kwestie. Daarnaast fragmenten met de panfluitist Gheorghe Zamfir, Fats Domino en de Brabantse liedjesschrijver Ad de Laat. Als afsluitende film koos Van Agt de natuurdocumentaire Serengeti Symphony van Hugo van Lawick. Ned.3, 21.10-0.17u.

DOCUMENTAIRE

Murder on a sunday morning. Zie tv-vooraf. Ned.3, 19.05-21.00u.

The anatomists: The modern Frankenstein. Zie tv-vooraf. National Geographic, 22.00-23.00u.

KUNST

Close-up. Muzikale documentaire over Sevilla. Deze Spaanse stad is de geboorteplaats van drie legendarische figuren uit de literatuur-, muziek-, en operageschiedenis, Don Juan, Figaro en Carmen. Op zoek naar de sporen die deze personages in het echte en imaginaire leven van de stad hebben. Ned.1, 19.00-20.00u.

MUZIEK

Queen - Live at Wembley. Registratie van het eerste concert dat de Britse popgroep in 1986 gaf in het Engelse Wembley Stadium. RTL5, 22.25-23.25u.

The one and only Rolling Stones. Muziekdocumentaire over de rockband die nog steeds bestaat. Met oa Marianne Faithfull, Bono, Lenny Kravitz en Courtney Love. BBC1, 23.15-0.15u.

FILM

.Gandhi (Richard Attenborough, 1982, Engeland/India). Met Oscars overladen, monumentale film over Indiase revolutionair, heilige en martelaar (1869-1948). Met Ben Kingsley, Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud, Trevor Howard. BBC2, 18.00-21.00u.

In Love and War (Richard Attenborough, 1996, VS). Memoires van Henry S. Villard lagen ten grondslag aan melancholieke romance tussen 18-jarige Ernest Hemingway (Chris O'Donnell) en een acht jaar oudere verpleegster (Sandra Bullock) tegen de achtergrond van de loopgravenoorlog. Net5, 20.30-22.40u., met reclame.

.Evita (Alan Parker, 1996, VS). Veertigduizend figuranten gebruikte Parker voor zijn verfilming van de ruim twintig jaar oude musical van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice. Het levensverhaal van de Argentijnse First Lady Eva Perón werd een filmisch ballet vol aansprekende bijna-kitsch, met een wervelende hoofdrol van Madonna en een groot aantal memorabele melodieën. RTL4, 21.00-23.25u., met reclame.

.eXistenZ (David Cronenberg, 1999, Canada/Frankrijk/Engeland). Canadese sciencefictionregisseur Cronenberg trekt de kijker mee in proefsessie met een nieuw soort computerspel. In eXistenZ plugt de speler direct in op zijn centrale zenuwstelsel en dat van de ontwerpster (Jennifer Jason Leigh). V8, 22.00-23.45u., met reclame.

.A Bridge Too Far (Richard Attenborough, 1977, Engeland). Grootscheepse oorlogsfilm over de mislukte slag om Arnhem (september 1944) werd goeddeels in en om Deventer opgenomen. Een leger van sterren, onder wie Dirk Bogarde, Michael Caine, Gene Hackman, Laurence Olivier, Liv Ullmann, Robert Redford. BBC2, 22.00-0.50u.

.Een maand later (Nouchka van Brakel, 1987, Nederland). Prettig professionele verfilming van Jan Donkers' luchtige toneelstuk over de tijdelijke levensruil van een echtgenote/moeder uit welgesteld milieu en een overtuigd vrijgezelle journaliste. Renée Soutendijk en Monique van de Ven blijven per saldo lieve meisjes in film die durf ontbeert. Ned.1, 23.25-1.10u.

.The Client (Joel Schumacher, 1994, VS). Solide publieksthriller naar bestseller van John Grisham (The Firm). Advocate Susan Sarandon ontfermt zich over belaagd schoffie dat tegen de maffia zou kunnen getuigen. Met Tommy Lee Jones als openbare aanklager. BBC1, 0.15-2.15u.

RADIO

Radio 1-Journaal. Thom de Graaf, D66-minister en vice-premier, over bestuurlijke vernieuwing en de relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen. PvdA-fractievoorzitter Wouter Bos geeft zijn oordeel over de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet. Radio 1, 12.07-14.004u.

Opium. Theater- en musicalproducent Joop van den Ende praat over zijn internationale activiteiten. Ook vertelt hij over zijn eigen stichting, de VandenEnde Foundation, een particulier fonds dat kunstzinnige initiatieven ondersteunt. Radio 1, 19.04-20.00u.

Zomeravondconcert. Het oratorium `Saul' van Händel, opgevoerd door het ensemble Gabrieli consort and Players met o.a. Deborah York, sopraan en Andreas Scholl, countertenor. Live vanaf de BBC Proms te Londen. Radio 4, 20.00-0.00u.

Verum, bonum, pulchrum. Reportage over schrijver Ton van Reen en zijn boek Klein Volk over de geschiedenis van kleine gehandicapte mensen (kabouters) die aan hun lot werden overgelaten en in de bossen van Brabant en Limburg leefden. Het boek bevat een fietsroute die je langs de kaboutervindplaatsen leidt. 747AM, 23.02-24.00u.

De leesclub. Centraal in deze uitzending staat het boek Leven om het te vertellen van Gabriel García Márquez. Luisteraars kunnen tijdens de uitzending bellen over hun ervaringen. Radio 1, 0.04-1.00u.