Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de voor- en nadelen van ontslagrecht. Voorts aandacht voor het moeizame verloop van het democratiseringsproces in Irak en het oprichten van vrije, nieuwe media. De directeur van het nieuwe televisiestation in Bagdad is i.v.m. de bemoeienissen van Amerika al weer vertrokken. Ned.2, 18.20-18.55u.

Nova. Gesprek met de minister van Economische Zaken Brinkhorst over de bezuinigingsplannen van het kabinet. Voorts een reportage over de aanpak van de droogte en het overhevelen van IJsselmeerwater naar de sloten en plassen in de Randstad. Ned.3, 22.20-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer: Chemische wapens in Umatilla. Terwijl de geallieerden in Irak nog steeds op zoek zijn naar chemische wapens, liggen ze in het Amerikaanse stadje Umatilla voor het oprapen. Canvas, 20.00-21.00u.

SPORT

Studio sport. Onder andere aandacht voor het WK Atletiek in Parijs en het WK Turnen in Anaheim. Verder is er een rechtstreeks verslag van de laatste etappe in de Ronde van Nederland. Ned.2, 13.00-17.08u.

PRAATPROGRAMMA

Het zwarte schaap. Herhaling van de uitzending uit 2001 met hoofdgast Arnfried Günther Dagobert Pagel die in Duitsland werd geboren en in 1981 tot Nederlander werd genaturaliseerd. Als eigenaar van een betonbedrijf en `schaakmecenas' liet hij de duizendjes graag rollen. Tot hij werd veroordeeld wegens bedrieglijke bankbreuk, valsheid in geschrifte en de handel in drugs. Ned.3, 21.07-22.00u.

CONSUMENTEN

Kassa! Op reis. Magazine over vakantielanden met vanavond aandacht voor IJsland, gletsjers en de vulkanen. Verder een test van multifunctionele zakmessen en een vergelijking van de reisgidsen over IJsland. Ned.3, 19.35-20.10u.

MUZIEK

Prinsengrachtconcert 2003. Rechtstreekse registratie van het openluchtconcert in Amsterdam met de violist Gil Shaham en pianiste Orli Shaham met werk van Johannes Brahms. Voor de pauze optredens van o.a. sopraan Aile Asszinyi, mezzo-sopraan Monique Scholte en tenor Charles Hens met werk van Bizet, Donizetti, Mozart en Verdi. Ned.2, 21.15-22.35u.

FILM

Unforgiven (Clint Eastwood, 1992, VS). Clint Eastwood speelt stram, mager en grijs een voormalige revolverheld annex boerende weduwnaar die nog één keer de wapens oppakt om een verminkte hoer te wreken. Schitterend gedetailleerde western ontmythologiseert systematisch alle heldenverhalen uit het Wilde Westen, alsof Eastwood vergeving vraagt voor zijn vroegere heldenrollen. Net5, 20.00-22.25u., met reclame.

Nothing in Common (Garry Marshall, 1986, VS). Vlotte komedie behoorde tot de eerste films die gedetailleerd inzicht boden in de wereld van de yuppies. Toch al overbelaste executive Tom Hanks krijgt van doen met opdringerige, zojuist gescheiden ouders. Film houdt het midden tussen een Claude Sautet en een Neil Simon, maar wordt ontsierd door moralisme over levensbelang van familiebanden. Ook met Jackie Gleason. RTL5, 20.30-22.40u., met reclame.

Airheads (Michael lehmann, 1994, VS). Klucht is wel omschreven als `Wayne's World meets Dog Day Afternoon'. Drietal metal heads (Brandan Fraser, Steve Buscemi, Adam Sandler) bezet radiostation teneinde hun muziek de ether in te krijgen. Yorin, 21.00-22.50u., met reclame.

Manhunter (Michael Mann, 1986, VS). Gelikte politiethriller, zichtbaar geregisseerd door uitvinder en regisseur van tv-serie Miami Vice. FBI-agent verplaatst zich in gedachtewereld van gezochte massamoordenaar. Net5, 22.25-0.40u.

Johnny Mnemonic (Robert Longo, 1995, VS). Total Recall-achtige science-fiction met Keanu Reeves als een belaagde koerier met een in zijn hersenpan geïmplanteerde chip vol waardevolle data. Ook met Takeshi Kitano, Dolph Lundgren. V8, 23.25-1.10u., met reclame.

.The Apostle (Robert Duvall, 1997, VS). Robert Duvall tekende voor hoofdrol (Oscarnominatie), scenario en regie van genuanceerd portret van een predikant uit de Pinkstergemeente. Wie is hij? Een gewiekst zakenman, een vat vol opgekropte woede en/of een oprecht naar boetedoening smachtende zondaar? Ned.1, 23.50-1.58u.

Beneath the Planet of the Apes (Ted Post, 1970, VS). Eerste vervolg op Planet of the Apes. Planeet in kwestie blijkt ondergrondse gemeenschap van nucleair aangetaste mensen te herbergen. Met James Franciscus, Charlton Heston. V8, 1.10-3.00u., met reclame.

.The Man with the Golden Arm (Otto Preminger, 1955, VS). Destijds geruchtmakende film geldt als de eerste Hollywoodproductie over drugsverslaving. Frank Sinatra excelleert als afgekickte jazz-drummer die in Chicago andermaal naar de heroïne grijpt. Eleanor Parker is zijn gehandicapte vrouw, Kim Novak zijn minnares. Vermaarde jazz score van Elmer Bernstein. BBC2, 1.50-3.40u., zwart-wit.

RADIO

Tema. Aandacht voor wat macht met mensen doet. In de uitzending fragmenten van politieke leiders als Mandela, Thatcher en Taylor. 747AM, 14.02-15.00u.

Zenit. Tweede deel van een zevendelige serie over Gerrit Komrij. In deze aflevering gaat hij terug naar Winterswijk, het dorp van zijn jeugd. 747AM, 15.02-16.00u.

Opium. Gesprek met dirigent Jan Willem de Vriend die bekendstaat om zijn gedreven, fantasievolle en bevlogen wijze van musiceren. Dit jaar vierde hij als artistiek leider met het door hem opgerichte Combattimento Consort Amsterdam het twintigjarig jubileum. Radio 1, 19.04-20.00u.