Ronde van de Benelux?

Volgens voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielerbond UCI heeft de Ronde van Nederland geen bestaansrecht meer, en is een wedstrijd door de Benelux een goed alternatief. Heeft Verbruggen gelijk?

Gerrie Knetemann, oud-wereldkampioen en bondscoach Nederlandse profploeg: ,,Verbruggen verwart de wielersport met de Formule I, waar de commercie hoogtij viert. De wieleruni is al jaren bezig met de mondialisering van het wielrennen, maar die ontwikkeling komt niet van de grond. In de afgelopen jaren kwamen een paar Amerikanen naar Nederland om te fietsen, maar geen enkele Nederlander vertrok naar Amerika om daar hetzelfde te doen. Wielrennen is verankerd in een bepaalde cultuur, daar doe je weinig aan. Ik was onlangs in Athene met het oog op de Olympische Spelen van komend jaar, maar in die stad heb ik niemand op een fiets gezien. Verbruggen wil meer geld verdienen met de wielersport, en daarmee is niets mis. Maar zijn plannen moeten wel hout snijden, want op deze manier verliest de sport veel liefhebbers. De Ronde van Nederland is een instituut en moet altijd blijven bestaan.''

Hennie Kuiper, oud-olympisch en wereldkampioen: ,,Een Ronde van de Benelux zie ik wel zitten, al zou ik Duitsland daarin betrekken. We hebben het dan toch over een land met ruim tachtig miljoen inwoners en een gigantische wielermarkt. Verbruggen wil het wielrennen een financiële injectie geven. Vanuit marketing-oogpunt valt er nog voldoende winst te behalen. Een Ronde van de Benelux met een land als Duitsland erbij zou interessant zijn voor sponsors. Sport en commercie hebben met elkaar te maken, daar ontkom je niet aan. Maar als de Ronde van Nederland tegenwoordig de Eneco Tour heet, denk ik: je moet jezelf niet helemaal aan een sponsor verkopen.''

Hein Verbruggen: ,,In een aantal kranten ben ik verkeerd geciteerd, er zijn conclusies getrokken die niet op waarheid berusten. Zo heb ik nooit gezegd dat de Ronde van Nederland moet verdwijnen. Ik heb slechts het idee geopperd om de ronde op te nemen in een gesloten circuit, maar tevens gezegd dat een Ronde van de Benelux meer mogelijkheden heeft. Je moet sponsors een bepaalde markt kunnen aanbieden. Zo is Duitsland een interessant land, en kan er ook best een grote wedstrijd in Polen gehouden worden. Een race moet niet louter op basis van anciënniteit worden georganiseerd. Ik ben voor het behoud van traditionele markten, maar wil daar op basis van marketingkeuzes een nieuw element aan toevoegen.''

José de Cauwer, oud-renner en bondscoach Belgische profploeg: ,,Ik kan me moeilijk voorstellen dat er ooit een Ronde van de Benelux wordt verreden. Hoe lang gaat die ronde duren, waar wordt die gehouden? We moeten uitkijken met grootschalige plannen. Wat krijgen we in de toekomst? De Ronde van Italië en Spanje achter elkaar en dan fietsen we met zijn allen meteen door naar Amerika? Laat elk land lekker zijn eigen koers houden.''

Peter Winnen, oud-renner en columnist: ,,Verbruggen vindt dat de wielersport een aantrekkelijker product moet worden. Op zich kan ik me daarin vinden, maar het wielrennen moet niet te ver van het gewone volk af komen te staan. Kijk naar de Tour de France: daar is de mix tussen sport en commercie nog te verdragen, al kunnen we zo langzamerhand wel van een bovengrens spreken. Wielrennen is een traditionele sport, bepaalde culturele aspecten daarvan mogen niet verdwijnen. De Ronde van Nederland is een aardige, herkenbare wedstrijd, een soort instituut. Als ik die Ronde vroeger reed nadat ik al dertig criteriums achter de rug had, begon ik vrij langzaam. Net als de meeste renners, waardoor sprake was van wandeletappes. Niemand had aanvankelijk zin in die race, maar uiteindelijk keerde het plezier terug. De Ronde van Nederland is een begrip, daar moet niet aan getornd worden.''

    • Marcel Abrahams