Rijnders valt in voor Alex van Warmerdam

Regisseur Gerardjan Rijnders gaat komend seizoen bij Orkater zijn eerste muziektheaterstuk regisseren: Hoe Mozart Casanova versloeg, geschreven door componist Maarten Ornstein en schrijver Louis Ferron. De voorstelling zou eigenlijk pas in 2005 in première gaan, maar Orkater brengt het vervroegd uit in plaats van het nieuwe stuk van Alex van Warmerdam.

Dit nog naamloze toneelstuk heeft Van Warmerdam afgezegd omdat hij niet de juiste acteurs bij zijn rollen kan vinden. Volgens zijn broer Marc van Warmerdam, zakelijk leider van Orkater, hebben slechts enkele schouwburgdirecteuren zich teruggetrokken toen ze hoorde dat ze geen toneelstuk van Alex van Warmerdam maar van Gerardjan Rijnders zouden krijgen.

Hoe Mozart Casanova versloeg is volgens schrijver Louis Ferron een `Marivaux-achtige klucht' over een verkleedwedstrijd tussen de schrijver Casanova, de componist Mozart en Lorenzo Da Ponte, die het libretto van Don Giovanni schreef. De rollen worden gespeeld door vaste Orkater-acteurs Annet Malherbe en Peter Blok, aangevuld met cabaretier Alex Klaasen (ex-Klaasen & Sandiford), Waldemar Torenstra (Gerrit in Ja Zuster Nee Zuster), en Jaap Spijkers (bekend van De Trust en De Poolse Bruid), die vorig jaar als zanger debuteerde in de opera De Pornocomponist.

Het komend seizoen komt Orkater ook met Hagedissenhuid, een nieuw toneelstuk van Bodil de la Parra, geregisseerd door Matthijs Rümke en gespeeld door Gijs Scholten van Asschat, Porgy Franssen en Geert Lageveen.

Het stuk La Voix Humaine van Jean Cocteau, dat voor de zomer al in première ging, gaat op tournee. Er komt een korte reprise van The Prefab Four, dat ook in St. Petersburg, Madrid en Zuid-Frankrijk zal worden gespeeld, en er komen reprises van De Gouden Eeuw en Welkom in het Bos.

Orkater speelt ook een nieuw drieluik van korte stukken – elk ongeveer een half uur – met mime en dans, die gaan over relaties: Valse Wals (over een jong stel), Bankstel (over een echtpaar) en Zucht (over een bejaard paar).