Riagg in Marokko

In het Hollands Dagboek (Z, 10 augustus) stond het verslag van Mohammed Abkadiri, die in Marokko met een collega van Riagg rijnmond noord west psychiatrische patiënten uit Rotterdam begeleidt. Deze patiënten zijn in Marokko met vakantie. Het verblijf van de medewerkers van het Riagg heeft mij verbijsterd.

Waarom krijgen de autochtone Nederlanders zo'n service niet en zwerven in Nederland mensen in geestelijke nood als zwervers op straat? Of worden de autochtone patiënten ook op vakantie begeleid? Sluiten de allochtone patiënten ook extra verzekeringen af als ze op vakantie gaan, zoals ieder ander, of is al die extra service, zoals in het Hollands Dagboek beschreven, gratis?

Waarom geen extra voorzieningen voor onze bejaarden, die momenteel volstrekt onvoldoende zorg krijgen? Ze worden nu bijvoorbeeld slechts één keer in de week gewassen.

Waarom gaan mensen die ziek zijn op vakantie?

Waarom alleen deze extra service voor allochtonen van Marokkaanse afkomst en niet bijvoorbeeld voor die van Turkse, Antilliaanse afkomst?

Abkadiri schrijft: ,,In ongeveer 5 weken hebben we nu al zo'n 110 patiënten uit Nederland gezien, van wie 65 nieuw aangemeld uit alle hoeken en gaten van Marokko.'' Het project heeft toch tot doel om patiënten uit Rotterdam en omstreken te begeleiden en toch niet om er nieuwe patënten uit alle windstreken bij te krijgen? Wie betaalt dit?

    • W.R. van der Steur-Lastdrager Gouda