REIJSEGER

De cd staat op naam van cellist Ernst Reijseger maar de muziek steunt minstens even sterk op de Senegalese Nederlander Mola Sylla. Hij schreef bijna alle composities en teksten voor Janna en laat zich zingend en pratend horen in het Wolof en Arabisch.

In Fier, dat over jaloezie gaat, laat Reijseger het zelfs helemaal aan Sylla over, wat resulteert in zeven spannende minuten waarin stilte een belangrijke rol speelt. Dat de zang soms doet denken aan koran-recitatie is niet zo vreemd, omdat Sylla op deze cd expliciet eer bewijst aan lokale opvolgers van de profeet Mohammed.

Hoogtepunt van de cd is het lange Jangelma waarin Reijseger en Sylla, met Serigne C.M. Gueye als derde man, met cirkelende cello-lijnen en intense zang een soort `Bach in de jungle'-sfeer creëren: wild, sinister en huiveringwekkend. De rest van het repertoire, vaak steunend op simpele ritmische ostinato's, is minder dramatisch, maar okay.

Ernst Reijseger: Janna (Winter & Winter 910 094). Distr. Culture

    • Frans van Leeuwen