Philips sluit vijftig fabrieken

Philips gaat de komende jaren een op de drie fabrieken sluiten of afstoten om kosten te besparen. Het elektronicaconcern bezit momenteel ongeveer 150 fabrieken. Vijf jaar geleden telde Philips wereldwijd nog 270 fabrieken.

Dit zegt Philips-bestuursvoorzitter G. Kleisterlee in een vraaggesprek met deze krant. ,,We blijven alleen die producten zelf maken waarmee we ons kunnen onderscheiden van de concurrentie.'' De sluiting van fabrieken betekent niet dat Philips zich van bepaalde markten terugtrekt. Andere producenten, met name in lage-lonenlanden, kunnen de productie overnemen. Simpele peertjes zullen van andere producenten komen, speciale lampen voor bijvoorbeeld projectietelevisie (beamers) blijft Philips zelf produceren.

Kleisterlee benadrukt dat Philips in geen geval een concern wordt zonder fabrieken. De productielocaties blijven volgens hem nodig om de concurrentie van bedrijven als Sony, Samsung en Panasonic het hoofd te bieden.

Het bedrijfsonderdeel consumentenelektronica, goed voor een derde van de concernomzet, telt nog maar tien eigen fabrieken. In 1998 waren er dat nog dertig. Het is niet duidelijk wat de sluiting of afstoting voor de werkgelegenheid bij Philips zal betekenen. Sinds het aantreden van Kleisterlee in mei 2001 is het aantal banen bij Philips al met 50.000 teruggelopen tot 170.000.

Kleisterlee wil dat Philips beter profiteert van de kansen in groeimarkt China. Het concern behaalt daar nu ongeveer eentiende van de omzet. Kleisterlee wil dat binnen drie tot vier jaar verdubbelen. In het najaar brengt Kleisterlee met zestien andere topmanagers van Philips een bezoek aan China. Een derde van de productie van Philips komt uit China.

kleisterlee pagina 16

    • Mark Houben
    • Erik van der Walle