Particulier probeert graantje mee te pikken

Particuliere beleggers lijken te geloven dat de jongste opleving van de aandelenkoersen de laatste is. Amerikaanse beleggers pompten in juni bijna 19 miljard dollar in aandelenfondsen, de vierde achtereenvolgende maand die een stijging te zien gaf. Ook in Europa lieten de particuliere beleggers zich niet onbetuigd. Begin dit jaar trokken ze hun geld nog massaal terug uit aandelen, maar in juni staken ze volgens schattingen van de Amerikaanse Citigroup 5 miljard euro netto in aandelenfondsen.

Optimisten beschouwen dit als het volgende teken dat de goede tijden zijn teruggekeerd. Ze zijn de eersten om toe te geven dat de volumes nog niet zoveel voorstellen. De instroom bedraagt ongeveer een kwart van het niveau dat werd bereikt tijdens de hoogtijdagen van de beurs. Niettemin lijkt de trend een versnelling te zien te geven. En omdat de koersen meer dan 30 procent lager staan dan drie jaar geleden, kun je met minder geld verder komen dan destijds. De instroom in het tweede kwartaal was bijvoorbeeld groot genoeg om de uitgifte van nieuwe aandelen in Europa te stimuleren. Als het geld blijft toestromen, kan dat helpen de markt voor nieuwe beursgangen de rest van het jaar open te houden.

Misschien. Maar als de mallemolen weer terug is op de beurs, zal hij niet zo snel draaien als voorheen. Particuliere beleggers hebben tijdens de inzinking te veel geld verloren om de beurs met hetzelfde enthousiasme te omarmen als tijdens de bloeiperiode. Als ze terugkeren, zullen ze voorzichtiger zijn. Ook mag hun huidige belangstelling niet worden opgevat als een signaal dat de trend blijvend is. Particuliere beleggers zijn eerder trendvolgers dan trendsetters. Als de koersen weer zouden dalen, zouden beleggers waarschijnlijk weer net zo snel uit aandelen vluchten. Dat hebben de Amerikaanse obligatiefondsen ook ondervonden, die in juli een uitstroom van 16 miljard dollar moesten doorstaan, net een paar weken na de instorting van de obligatiemarkt. Toevallig was die uitstroom ongeveer net zo groot als de instroom bij de Amerikaanse aandelenfondsen - wat erop duidt dat beleggers niet zozeer vers kapitaal in het systeem injecteren, maar eerder hun geslonken bezit heen en weer schuiven.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com

Vertaling Menno Grootveld.

    • John Paul Rathbone