PARADISE GARDEN

Op reis moet je ver gaan, een toerist wil iets beleven. We zetten in op de ademloze ervaring en gaan voor Paradise Garden (Summerville, Georgia, U.S.A), het domein van fietsenmaker/dominee Howard Finster (1916-2001). Finster kreeg in 1976 het visioen dat hij eigenlijk kunstenaar was.

Hij ondernam meteen actie: alle fietsenmakersgereedschap goot hij in een tuinpad van beton, en hij begon te schilderen. Vaak op ongebruikelijke ondergronden als olievaten, auto's, schoenen of bomen. Bouwwerken verrezen. De Wereldkerk voor Volkskunst, de Fietsentoren, de Nationale Rozentoren, de Tombe voor het Onbekende Lichaam. Sculpturen als een Vreedzaam Duo van Kalf en Leeuw, het Serpent van de Wildernis, de Schildpad Maaimachine of de Muntenman.

Dit alles en nog eindeloos veel meer bouwde, goot en schilderde Finster bijeen in een tuin, die je na een werkzaam leven rustig `stapelplaats' mag noemen. Geen vierkante centimeter zonder tekst of beeld, en alles met één boodschap: `Ik ben Howard Finster, een vreemdeling uit een andere wereld, waar de Here Jezus Christus alle hoekjes vult.' Van die wereld is Paradise Garden een afspiegeling. Bezoekers beleven de Bijbelse gevoelens van Adam en Eva. Het Paradijs is te benauwd voor normale mensen, uitwijzing lucht dus op, maar daarna willen we maar één ding: terug.

    • Atte Jongstra