Op zoek naar een Amish-staat

Zijn brieven ondertekent hij alvast met `Koninkrijk Vredeland', al is zijn droom van een eigen land slechts nog een schets op papier.

De naam `Vredeland' ligt voor de hand: een land waarvan de bewoners in vrede met elkaar leven en in harmonie met de schepping. En de aanduiding koninkrijk? Die verwijst ,,natuurlijk'' naar de Schepper, de Here die boven elk gezag staat.

Johannes van der Hoef werd 45 jaar geleden geboren in Ipswich in de Australische deelstaat Queensland, en nu is hij tijdelijk in Nederland om investeerders te zoeken die de stichting van Vredeland mogelijk moeten maken. Van der Hoef bekeerde zich op latere leeftijd tot de gemeenschap van de `Southern Cross Amish', de Australische en Nieuw Zeelandse pendant van de Amish-gemeenschappen die in de VS en Canada leven.

De Amish (mede bekend van de film Witness) zijn nazaten van strenggelovige emigranten die vanaf het einde van de zeventiende eeuw uit Europa naar de Nieuwe Wereld trokken om een nieuw bestaan op te bouwen volgens strikte bijbelse leefregels.

In Noord-Amerika vormen de Amish hechte gemeenschappen. Maar in Australië en Nieuw Zeeland wonen de geloofsgenoten verspreid van elkaar en hebben ze het moeilijk hun cultuur te bewaren, zegt Van der Hoef. Vandaar zijn plan voor een eigen land. Hij heeft ook al een gebied op het oog: ongeveer duizend hectare grond op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland, tusen Christchurch en Dunedin, ,,waar het landschap op Nederland lijkt met de Alpen van Zwitserland er tegen aan geschoven''.

Die toevoeging verraadt, naast bijbelse gehoorzaamheid, ook een stevige portie nostalgie naar het land van herkomst. Die blijkt ook uit de schetsen van de gebouwen die tekenaar Van der Hoef heeft gemaakt: oud-Hollandse huizen met trapgevels, kerken met spitse torens en hier en daar een molen aan het water.

Behalve dat de Southern Cross Amish zich er moeten thuisvoelen, kan Vredeland dan ook een toeristische trekpleister worden, legt Van der Hoef uit. Dat maakt het volgens hem voor investeerders aantrekkelijk om geld in het project te steken. Voor een gebouw met een stuk grond van duizend vierkante meter betaal je 100.000 tot 500.000 Australische dollar, slechts 50.000 tot 250.000 euro.

Zelf kunnen de Amish hun huizen wel kopen, maar vreemd geld is nodig voor de verdere inrichting, zoals de aanleg van wegen, de bouw van hotels en het graven van grachten. De toekomstige inkomsten garanderen succes.

Dat hij nog geen geldschieters heeft gevonden, tempert het enthousiasme van Johannes van der Hoef niet. Voorlopig brengt hij nog even kranten rond in Nederland om in zijn levensonderhoud te voorzien.

    • Wim Brummelman