Manneken Lees

Welke boeken gaan er mee in de vakantiekoffer? De komende weken behandelt Pieter Steinz in zijn serie over lezen op locatie de populairste vakantiebestemmingen.

Vandaag blijven we dicht bij huis, in lijn met de tijdgeest. De bos- en rotsrijke Ardennen spreken al toit de literaire verbeelding sinds Shakespeare. De tweetalige Belgische hoofdstad Brussel was een populair decor voor klassieke schrijvers als Charlotte Brontë en Louis Couperus en een belangrijke lokatie voor Hergé, Elsschot en Boon. Zelfs het nogal slaperige Luxemburg werd onlangs in de literatuur vereeuwigd – door een Noorse schrijver!

Blad 34 van de Literaire Atlas: lijnen in Spa, lijmen in Brussel, lijden in La Roche, kortom lezen in Wallonië en Luxemburg.

Vlaanderen is behandeld op kaart 20 (17 mei 2003)

Reacties: steinz@nrc.nl