`Kans op goedkoop ticket klein'

Hoe groot is de kans om een goedkoop vliegticket bij een van de prijsvechters te bemachtigen? Niet zo groot, concludeert de Consumentenbond in een onderzoekje.

De kans een ticket te kunnen kopen voor de stuntprijs waarmee de goedkope luchtvaartmaatschappijen adverteren, is ongeveer 16 procent, zo heeft de bond berekend. De steekproef van de Consumentenbond verscheen gisteren in De Reisgids. De belangenorganisatie van consumenten trachtte op de websites van vijf goedkope luchtvaarmaatschappijen (Basiq Air/ Transavia, Easyjet, Ryanair, Virgin Express en Air Berlin) tickets te kopen tegen de zeer goedkope aanbiedingsprijs die in krantenadvertenties en op websites wordt vermeld.

,,Ondanks dat we ruim een half jaar als boekingsperiode tot onze beschikking hadden, valt de kans op het goedkoopste ticket ons een beetje tegen'', aldus de Consumentenbond. Vier van de vijf onderzochte maatschappijen vliegen vanaf Nederlandse luchthavens; voor vluchten van Air Berlin moeten Nederlanders eerst naar Duitse luchthavens reizen.

Van de onderzochte prijsstunters kwam volgens de bond het Ierse Ryanair (vluchten vanaf de luchthavens Eindhoven, Eelde en Maastricht) het beste uit de bus. Deze maatschappij geeft de meeste kans op het daadwerkelijk krijgen van een goedkoop ticket. Soms lagen de prijzen van de tickets bij Ryanair zelfs nog onder het gepubliceerde actietarief. Het goedkoopste ticket werd in de meeste gevallen gevonden op de reisdagen maandag tot en met donderdag.

In het weekeinde was de kans op het vinden van een ticktet tegen een lage prijs veel geringer. Het voordeligst vliegen was naar de bestemming Londen.