Italië

Op de site van de Italiaanse bridgebond (www.federbridge.it) is goed te zien hoe ze met hun kampioenen omgaan. Met gevoel voor historie staan drie formaties afgebeeld: een groepsfoto uit 1963 toen Italië in St. Vincent de Bermuda Bowl, een foto uit 2000 toen het Nuovo Squadra Azzuri de Olympiade van Maastricht veroverde en een portret van het Italiaanse team dat in 1999 in Fort Lauerdale het WK junioren bemachtigde.

Sinds halverwege de vorige eeuw tot op heden domineert Italië het wereldbridge. Een verklaring? Die is niet eenduidig te geven, behalve dat de Italianen geboren kaartspelers zijn. De Amerikanen hoopten met de invoering van de schermen de Italiaanse suprematie een halt toe te kunnen roepen. Zo zouden pogingen tot ongeoorloofde informatie via lichaamstaal, denkpauzes en anderszins worden voorkomen. Het deerde de Italianen geenszins.

Ook met schermen en biddingboxes gaan ze onverdroten verder met het winnen van hoofdprijzen. Ze spelen gewoon beter bridge. Op dit moment wordt in Parijs gestreden om het WK voor junioren. Nederland is er niet bij, Italië natuurlijk wel. In de openingswedstrijd at het Engeland met huid en haar op. Bijvoorbeeld:

W/NZ

♠ V 7 4

♡ H B 10 7 2

♦ 10 4

♣ A V 6

♠ A 9 8

♠ H B 6 3

♡ A V 9 6 3

♡ 5 4

♦ A H 9 3

♦ B 2

♣ 5

♣ H B 10 8 2

♠ 10 5 2

♡ 8

♦ V 8 7 6 5

♣ 9 7 4 3

Oost speelde 3SA waartegen zuid, Furio di Bello, uitkwam met ♣7. Zijn tweelingbroer Stelio won het aas en switchte naar een schoppentje voor de drie, de tien en het aas. De Britse leider speelde een kleine harten van tafel. Noord won de boer en vervolgde met ♠7 voor de boer van de leider. Deze had (moest) het spel nu kunnen maken door de klavers vrij te spelen. Hij ging echter verder met harten naar het aas en een kleine ruiten voor de boer en de vrouw van zuid. Toen op het ruiten-vervolg de leider op de tien sneed, was 3SA twee down. Onhandig afspel, maar accuraat ver-dedigd door de tweeling uit Turijn. Op de ander tafel eindigde noord in 1♡ gedoubleerd na een volgbod over een sterke klaveren van west. Het eindcontract ging twee down voor vijfhonderd punten en Italië won 14 imps op het spel.

    • Jan van Cleeff