India slaat terug in gevecht met Pakistan

India en Pakistan vochten in het hockeystadion van Amstelveen een eeuwigdurende vete uit. Miljoenen Indiërs en Pakistanen keken thuis naar de televisie om het gevecht te zien. India won met 7-4 na een 4-2 achterstand.

Voor de 104de keer stonden ze gisteren tegenover elkaar, de twee gezworen vijanden die tot de deling in 1947 één natie vormden en decennialang het hockey domineerden: India en Pakistan. Reikhalzend was uitgekeken naar het beladen duel, dat ruimschoots voldeed aan de verwachtingen. In een spectaculaire wedstrijd won India in het Wagener-stadion met 7-4 van de aartsrivaal.

Door dit resultaat plaatste het Nederlands elftal zich zonder te spelen voor de finale van morgen. Pakistan is uitgeschakeld. Australië en Argentinië spelen vandaag tegen elkaar. De winnaar is finalist en speelt tegen Nederland.

De Pakistanen en Indiërs zorgden voor een boeiende wedstrijd, met hockey van het hoogste niveau en spectaculaire doelpunten. De tribunes werden bevolkt door duizenden opgewonden Pakistaanse en Indische supporters, gewapend met vlaggen. Bij de rust leidde Pakistan gisteravond nog met 3-2, na een 2-0 voorsprong. De nog ongeslagen Pakistanen, die deze week veel indruk maakten tegen het Nederlands elftal, leken op weg naar de finale. Ze domineerden de wedstrijd en lieten veelvuldig hun vaardigheid en wendbaarheid zien. Maar een wedstrijd tussen India en Pakistan is pas beslist als het eindsignaal heeft geklonken. Nadat Abbas Pakistan op 4-2 had gezet brandden de Indiërs los. In zestien minuten scoorden ze liefst vijfmaal: Deepak Thakur (2), Prabjot Singh (1) en Gagan Ajith Singh (2).

Nog nooit had India zeven doelpunten gemaakt tegen Pakistan. In 1995 versloeg India Pakistan op de Aziatische Spelen met 5-2. Het historische resultaat van gisteren verleidde Dhanray Pillay, de aanvoerder van India tot de uitspraak: ,,Al in onze jeugd werd ons verteld dat India van iedereen mag verliezen, maar nooit van Pakistan.''

Dat geldt voor beide landen. Vandaar dat Pakistan-India een hockeyklassieker van ongekende allure is. Alle remmen gaan los, tactische opdrachten worden vergeten. Zo bleek gisteravond weer in Amstelveen. Niet alleen de sportieve eer staat op het spel, maar vooral ook politiek prestige en, minstens zo belangrijk: de al dan niet woedende reacties van het thuisfront. Indiase journalisten voorspelden donderdag al dat een dag later ,,tussen de 350 en 400 miljoen'' getuige zouden zijn van de rechtstreekse tv-uitzending van het beladen duel.

Speciale veiligheidsmaatregelen trof de Nederlandse hockeybond niet, en dat bleek gisteren ook niet nodig, ondanks de nog immer gespannen relatie tussen beide landen vanwege de betwiste deelstaat Kasjmir. ,,Niet nodig'', bezwoer directeur Johan Wakkie van de Nederlandse hockeybond (KNHB) eerder deze week. Zolang de omstreden voorzitter van de Indiase bond, Kanwar Pal Singh Gill, zijn gezicht in Amstelveen niet laat zien, is de kust veilig, luidde de redenering. De voormalige politiechef is naar verluidt schuldig aan de moord op duizenden Sikhs in de noordelijke deelstaat Punjab, en om die reden persona non-grata tijdens buitenlandse toernooien.

Vorig jaar, bij de 24ste editie van de Champions Trophy in Keulen, troffen de gezworen vijanden elkaar voor het eerst sinds lange tijd weer. In een boeiende confrontatie won India onder toeziend oog van bijna vijfduizend toeschouwers, van wie de meesten Indiase en Pakistaanse emigranten, het onderlinge groepsduel met 3-2. Vier dagen later, in de strijd om de derde en vierde plaats, was het de beurt aan Pakistan: 4-3.

Sindsdien kwamen beide landen nog tweemaal tegen elkaar uit: eerst bij de Aziatische Spelen en vervolgens bij een oefentoernooi in Australië. India won het prestigeduel beide keren. De achtvoudig olympisch kampioen kwam mede daarom naar Amstelveen in de overtuiging eindelijk een succesvolle gooi te kunnen doen naar de Champions Trophy, de felbegeerde trofee die de gewezen hockeygrootmacht nog nooit won.

Aanleiding voor het grenzeloze optimisme van de Indiërs waren bovendien de eindzeges in twee oefentoernooien, één in Australië en één in Duitsland. Het lot bleek de Indiërs evenwel niet gunstig gezind, ondanks een hoopgevende start tegen Nederland. India leidde na 64 minuten met 3-0, maar ging vervolgens in een doldwaze slotfase alsnog met 4-3 ten onder tegen de olympisch kampioen.

Het was het begin van het einde. Daarna won de ploeg van de in het nauw gedreven coach Rajinder Singh nog wel van de B-ploeg van Duitsland (3-2), maar bleken vervolgens zowel Australië (4-1) als Argentinië (4-2) te sterk. Singh weet dat aan een gebrek aan ,,vuur en passie''. Hij moet vrezen voor zijn baan, want deze week gingen zelfs bij Indiase bondsofficials stemmen op om zo snel mogelijk een buitenlandse coach aan te stellen. Dat zou een revolutie betekenen in het land dat zich, ondanks zijn ondergeschikte rol in het mondiale hockey, nog altijd beschouwt als de trotse uitvinder van de sport met bal en stick.

Het ongeslagen Nederlands elftal (10 punten uit 4 duels) speelt vandaag tegen het puntloze Duitsland. Het is de vijfde keer sinds Madras 1996 dat Nederland in de finale van de jaarlijkse Champions Trophy staat. De finale begint morgen om 15.00 uur in een met 9.000 toeschouwers uitverkocht Wagenerstadion.