De school van Zalm

TWEE ECONOMISCHE scholen. De Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk verlagen de belasting. Zalm voert met 30 procent de bezuinigingen op.

Naar de afloop ook benieuwd? Of al blij dat Zalm geen minister van een groot land maar gewoon minister in Nederland is? De wereldeconomie loopt inderdaad zo minder risico.

SLECHT GAAT het met de Nederlandse economie.

Dat de werkloosheid oploopt, verrast niet. Dat het midden- en kleinbedrijf duizenden banen verliest, ook niet. Dat de horeca voor het derde achtereenvolgende kwartaal omzet verliest, al helemaal niet. Dat de consument bezuinigt op woninginrichting – ja, waar anders op als de auto de deur niet uit mag – al evenmin.

Maar dat Vossius, het restaurant in Amsterdam met één ster (meer sterren zijn er niet daar), het droeve lot van een `doorstart' ondergaat, dat verrast. Waar lunchen en dineren al die topmanagers dan?

CONCLAAF in het Amsterdamse Hilton-hotel: 28 president-commissarissen bijeen, onder wie Morris Tabaksblat, om van hem te horen waarom de beloning voor topmanagers in godsnaam zo tot in detail geregeld moet worden, zoals gouden handdrukken van hooguit een jaarsalaris.

ZALM WIL buitensporige beloningen van topmanagers niet belasten. Hij wil toch eerst kijken of topmanagers zelf in staat zijn te matigen. Dat liet hij heel sympathiek aan de vooravond van het conclaaf weten.

DIE VAN ING krijgen er 15 procent bij. Met alsnog de hartelijke goedkeuring van de commissarissen Kok en Stekelenburg.

DE EX-TOPMAN van Alstom, het Franse conglomeraat dat onlangs met miljarden overeind werd geholpen, heeft wegens de woede van aandeelhouders en onder druk van de Franse regering zijn gouden handdruk van 4,1 miljoen euro teruggegeven.

KPN, TWEE JAAR geleden met een schuld van ruim 20 miljard euro vrijwel bankroet, maakt weer winst en heeft zijn schuld gehalveerd. Zo beschouwd is KPN-topman Scheepbouwer zijn beloning dubbel en dwars waard.

Is dat niet een mooie code voor Tabaksblat: wie goed presteert mag zijn hoge beloning houden, wie faalt niet. Kunnen die andere 124 codes de prullenmand in.

EEN PARTICULIER stroombedrijf is failliet gegaan, in Overijssel. De toezichthouder zal onderzoek naar de oorzaak doen. 't Zou te maken hebben met bankgaranties, niet met de droogte. Al menen sommigen dat droogte onderscheid maakt tussen staats- en private bedrijven en sympathieker staat tegenover de eerste.

NET ALS de binnenvaart zucht de landbouw onder de droogte. Frietaardappelen blijven klein, veevoer wordt duur, de vleesprijs voor de consument stijgt, al teren snackbars liever op de winst in dan hun prijzen voor frites te verhogen. Chic gebaar.

DE FAMILIE UZAN, eigenaar van een conglomeraat in Turkije, wordt van zwendel verdacht. Op haar bank en nutsbedrijven is beslag gelegd, haar tv-zenders zijn uit de lucht gehaald, tegen Hakan Uzan, de ex-topman van het grootste mobiele-telecombedrijf van Turkije, is een arrestatiebevel uitgevaardigd, net als tegen zijn vader, moeder, oom en zuster.

EN OF DAT niet genoeg is, dreigt Hakans broer, die politieke aspiraties à la Berlusconi heeft, in Engeland voor vijftien maanden achter de tralies te verdwijnen en veroordeelde een rechter in de VS het mobiele-telecombedrijf tot 4,3 miljard dollar schadevergoeding – wegens oplichterij van Motorola.

Allemaal via schotelantennes in honderdduizenden huiskamers te volgen, niet op het NOS-journaal.

DE EURO daalt, de dollar stijgt. Het bewijs dat de Amerikaanse economie aantrekt, zeggen deskundigen. 't Schijnt nog aldoor te komen door de Amerikaanse defensie-uitgaven die omhoog zijn geschoten.

Zou Nederland omwille van de economie dan niet zijn hele krijgsmacht naar Irak moeten verkassen? Zou Zalm nog school maken.

    • Paul Friese