Cultuurzender Arte verdwijnt van televisie

In Amsterdam en Rotterdam verdwijnt de cultuurzender Arte op 1 september van de televisie. Kabelexploitant UPC weigert de muziek- en andere rechten te betalen die aan de doorgifte verbonden zijn.

Arte is een Frans-Duitse samenwerking van verschillende Europese publieke omroepen. De zender zendt in het Frans en Duits uit – in Nederland wordt de Duitse versie verspreid – en laat veel documentaires, muziekprogramma's en Europese films zien. Sinds 1999 is Arte in Nederland te ontvangen; niet alleen op plaatsen binnen het verspreidingsgebied van UPC, maar ook bij bijvoorbeeld Casema en in Den Haag. In totaal gaat het volgens de vertegenwoordiger van Arte in Nederland, Linda Brouwer, om meer dan 1,6 miljoen huishoudens, een kwart van het totaal.

Tot 1 januari 2003 was de doorgifte van Arte een proef, en regelde Arte de rechten. In juli dit jaar is door de branche-organisatie Vecai een overeenkomst opgesteld met rechtenorganisaties over de doorgifte van buitenlandse zenders. Volgens die regeling kunnen de kabelexploitanten vrij beschikken over de kanalen, maar moeten wel rechten aan derden, zoals de auteursrechten van onder meer films en muziek, betaald worden aan instanties zoals Buma.

UPC vindt dat Arte die kosten moet vergoeden. ,,Zij hebben de lusten van de verspreiding, daar horen de lasten bij'', zegt woordvoerder Mark Zellenrath. UPC maakt onderscheid tussen omroepen die wel of niet in Nederland actief hun verspreiding bevorderen. ,,De ZDF geven we door zonder dat ze daar om vragen, dus betalen wij de rechten.'' Arte doet volgens UPC actief aan marketing.

Het gaat vermoedelijk om een bedrag van ca. 65.000 euro per maand aan rechten. Volgens Brouwer mag Arte de subsidies van de Franse en Duitse overheid daar niet voor gebruiken.

Casema blijft Arte wel verspreiden, maar heeft het abonnementsgeld met 13 eurocent verhoogd, aldus een woordvoerder. Arte blijft ook beschikbaar in het digitale pakket van UPC, want daarvoor gelden volgens UPC andere regels.