Canada geteisterd door bosbranden

In de Canadese provincie British Columbia zijn meer dan tienduizend mensen geëvacueerd wegens bosbranden in de buurt van hun woonplaats Kelowna. Ook de Amerikaanse staat Oregon wordt geteisterd door bosbranden; daar staken bosbranden een stokje voor het voornemen van president Bush er een bezoek te brengen aan het bosgebied.

De branden in de buurt van Kelowna in Canada's meest westelijke provincie zijn de ergste in Canada in decennia. Het zwartste scenario van de brandweer werd gisteren werkelijkheid toen een brand, die al dertienduizend hectare bosgebied had verwoest, plotseling oversprong naar de dure en vaak gloednieuwe woningen in een voorstad van Kelowna. Veel inwoners hadden daar niet opgerekend. Hun was verteld dat ze hun woningen beter konden ontruimen, maar ze waren er van uitgegaan dat het met de brand niet zo'n vaart zou lopen; ze hadden uiteindelijk maar een paar minuten de tijd om zich in veiligheid te brengen. Zeker twintig villa's gingen in vlammen op.

De branden nabij Kelowna braken uit op 16 augustus, als gevolg van blikseminslag. Sinds 1 april is zeker duizend vierkante kilometer bosgebied in het westen van Canada door bosbranden verwoest. Gisteren brak een nieuwe brand uit in het gebied. Dat gebeurde als gevolg van een ongeluk: een vrachtwagen ramde een elektriciteitspaal op de belangrijke TransCanada Highway. Vonken zetten het bos in brand.

In Oregon in de westelijke Verenigde Staten hebben bosbranden 4400 hectare bosgebied in de as gelegd in de omgeving van Camp Sherman, een geliefd vakantiecentrum. Vijftienhonderd mensen werd aangeraden zich te laten evacueren. Ook campings zijn ontruimd. President Bush wilde dit gebied gisteren bezoeken om wetgeving over het uitdunnen van bosgebied kracht bij te zetten. Zijn trip ging niet door. Hij bekeek de bosbranden vanuit een helikopter.

In de Amerikaanse staat Wyoming is een bosbrand in het Shoshone National Forest uit de hand gelopen. Daar werd donderdag 2400 hectare bosgebied verwoest; gisteren kwam daar nog een gebied van 1600 hectare bij. Een van de toegangen tot het Yellowstone National Park moest wegens de nabijheid van het vuur worden gesloten. In de VS hebben bosbranden deze zomer al bijna één miljoen hectare bos verwoest.