Bush onderneemt actie tegen Hamas

President George Bush heeft gisteren de banktegoeden van zes leiders van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas in de VS bevroren. Dat gebeurde ook met de banktegoeden van vijf organisaties die Hamas financieel zouden steunen.

Bush liet in een geschreven verklaring weten dat de maatregel is genomen in verband met de zelfmoordaanslag van dinsdag in Jeruzalem; daarbij kwamen twintig mensen om het leven. ,,Door de verantwoordelijkheid op zich te nbenem voor de verachtelijke terreurdaad op 19 augustus heeft Hamas nog eens bevestigd dat het een terroristische organisatie is die geweld pleegt tegen Israëliërs en die vooruitgang in de richting van vrede tussen Israël en het Palestijnse volk ondermijnt'', aldus Bush in zijn verklaring. Hij riep alle landen op het Amerikaanse voorbeeld te volgen en de bankrekeningen van de Hamas-leiders en de vijf organisaties te bevriezen.

Op de Westelijke Jordaanoever hebben gisteren Israëlische soldaten in een ziekenhuis in Nablus drie Palestijnen gedood. De drie Palestijnse militanten hadden hun toevlucht gezocht in een kamertje onder het dak van het ziekenhuis toen ze er lucht van hadden gekregen dat de Israëlische soldaten hen zochten. De Israëliërs omsingelden het ziekenhuis. Er ontstond een vuurgevecht waarin de drie Palestijnen werden gedood. Ze waren lid van de Al Aqsamartelarenbrigades, een gewapende factie van de Fatah-beweging van Yasser Arafat. Het Israëlische leger meldde dat al enige tijd bekend was dat militanten van deze groep zich verscholen in het ziekenhuis. Ze werden gezocht wegens betrokkenheid bij een zelfmoordaanslag in Israël op 12 augustus. De Al Aqsa-martelarenbrigades maakten gisteren duidelijk zich nu niet langer te zullen houden aan het in juni afgekondigde bestand.

In Israël zijn negen Israëliërs gearresteerd, onder wie oud-leden van elite-eenheden van het leger. Ze worden verdacht lid te zijn van een `joodse ondergrondse', die de afgelopen twee jaar acht Palestijnen heeft vermoord. Ze werden de afgelopen maanden ingerekend; de laatste van hen, een soldaat, gisteren.

In Gaza-Stad hebben gisteren 100.000 Palestijnen de begrafenis bijgewoond van Ismail Abu Shanab, de Hamas-leider die donderdag met twee lijfwachten door Israël werd gedood na de zelfmoordaanslag in Jeruzalem.