Britse tiener ontdekt dat zijn vader niet de echte is

In Groot-Brittannië heeft een tiener ontdekt dat de man die hem heeft opgevoed niet zijn echte vader is. Zijn moeder blijkt door een vergissing in een IVF-ziekenhuis met het verkeerde zaad te zijn bevrucht.

De moeder van de jongen en haar man lieten in 1988 de IVF-behandeling uitvoeren in het Wellington ziekenhuis, een privé-kliniek in het noorden van Londen. De vrouw was in de wolken met haar zwangerschap, maar naarmate het kind ouder werd, stelde ze vast dat hij helemaal niet op zijn vader leek. Ook de jongen kreeg argwaan.

De nu dertienjarige tiener was al zes jaar op zoek naar de waarheid. Een DNA-onderzoek, afgedwongen door advocaten, bevestigde zijn vermoedens. De jongen kan zijn biologische vader niet vinden, omdat het ziekenhuis geen gegevens heeft bijgehouden. In de krant The Sun verklaarde de jongen dat hij opgelucht is eindelijk de waarheid te kennen, maar dat hij niet wil weten wie zijn eigenlijke vader is.

Advocate Patricia Hollings, gespecialiseerd in familierecht, zei dat de jongen het psychologisch en emotioneel moeilijk kan krijgen nu hij weet dat de man bij wie hij opgroeit niet zijn biologische vader is. Zij vindt dat dergelijke zaken efficiënter aangepakt moeten worden. ,,Er zou onmiddellijk een DNA-onderzoek moeten worden uitgevoerd. Dat bespaart de betrokkenen de kosten en de stress van een rechtzaak.'

Volgens Angela McNab, hoofd van de Human Fertilisation and Embryology Authority (HFEA), de instantie die toeziet op IVF-ziekenhuizen, begrijpt dat deze vergissingen vroeger, vóór de oprichting van de overheidsinstantie, konden gebeuren. ,,De HFEA voert controles uit om te voorkomen dat dergelijke vergissingen worden gemaakt', verklaart McNab. Ook hoogleraar Alison Murdoch, hoofd van de Britse Fertility Society, zegt dat vergissingen tegenwoordig ,,uiterst zeldzaam' zijn. ,,Het is lang geleden en de behandelingen zijn sindsdien enorm verbeterd. Deze situaties vragen om een grondig onderzoek zodat we hieruit lessen kunnen trekken', voegde ze eraan toe.

Het Wellington ziekenhuis voerde als verzachtende omstandigheid aan dat men ,,nog niet erg lang IVF-behandelingen verricht'.