AZ stoot Twente van koppositie

FC Twente is de koppositie in de eredivisie alweer kwijt. De ploeg van trainer Rné Vandereycken verloor gisteravond in Alkmaar zijn tweede wedstrijd van AZ met 3-0. Doelpunten van de Finse verdediger Reini, invaller Nelisse en Elkhattabi leverden de thuisploeg de eerste competitiezege op.

FC Twente had de nederlaag voornamelijk aan zichzelf te danken. De ploeg was in de eerste helft een klasse beter dan zijn tegenstander, maar dat krachtsverschil bleek uiteindelijk – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt – een nadeel te zijn. De Tukkers kregen voor rust zes goede mogelijkheden om te scoren, maar wisten AZ-doelman Timmer niet te passeren. Twente raakte geïrriteerd, holde steeds onbesuisder naar de overkant en gaf daarmee steeds meer ruimte weg.

De Alkmaarders kwamen tegen de verhouding in op voorsprong. In de achttiende minuut kopte de sterke Fin Reini een vrije trap van Perez in het doel: 1-0. Die treffer betekende voor FC Twente het teken om nog feller in de aanval te gaan. Het resulteerde vrijwel direct in een uitstekende mogelijkheid voor Gakhokidze. De Georgiër verprutste die kans en zag in de daaropvolgende tien minuten ook teamgenoten N'Kufo, Christensen en Ramzi slordig afwerken.

FC Twente drukte AZ in de verdediging en de ploeg van trainer Adriaanse paste – noodgedwongen – zijn strijdwijze daarop aan. De thuisploeg leunde achterover, keek opgelucht toe hoe de Twente-spelers de kansen misten en wachtte geduldig op een uitvalsmogelijkheid. Nog voor rust kreeg AZ een uitgelezen kans het duel op slot te gooien. Na een messcherpe counter stond Buskermolen alleen voor Twente-doelman Ten Rouwelaar, maar de middenvelder schoof de bal naast het doel.

De ploeg van Vandereycken wilde na rust zo snel mogelijk orde op zaken stellen, maar vergat daarbij om ook tactisch de tegenstander te overklassen. De aanvallers N'Kufo en Gakhokidze transformeerden in op de bal verliefde individualisten, de middenvelders verloren in hun haast de nauwkeurigheid en de defensie stond wankel op de benen.

In de 67e minuut maakte AZ het onvermijdelijke tweede doelpunt. Na een prima voorzet van Reini kopte invaller Robin Nelisse de 2-0 binnen. Toen een minuut later een gefrustreerde Ramzi de rode kaart kreeg wegens natrappen, legde Twente zich bij de eerste competitienederlaag neer. Dat Elkhattabi nog scoorde (3-0), was enkel voor de statistieken.

AZ kreeg ook een teleurstelling te verwerken. De Alkmaarse ploeg zal het enige tijd moeten stellen zonder verdediger Barry Obdam en middenvelder Olaf Lindenbergh. De eerste brak gisteravond in het duel met FC Twente een kaak. Lindenbergh kreeg van een Enschedese speler een elleboogstoot en liep daarbij een gebroken neus op. Het is nog onduidelijk hoe lang hij uit de roulatie is. Dat geldt ook voor Obdam. Hij werd in de rust vervangen en voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. Daar werd een barst in het kaakbeen geconstateerd.