Vitesse gaat circa vier mln bezuinigen

Voetbalclub Vitesse gaat jaarlijks 3,5 tot 4 miljoen euro bezuinigen. Interim-directeur T. Mommers heeft een saneringsplan gepresenteerd waarbij fors wordt gesneden in de salarissen van de spelersgroep en de helft van de overige personeelsleden wordt ontslagen.

De maatregelen zijn volgens Mommers nodig om op termijn het voortbestaan van Vitesse te garanderen. Recente meevallers, zoals de verkoop van spits Peeters en de komst van een shirtsponsor, zijn onvoldoende om de begroting sluitend te krijgen. Vitesse is door de KNVB en de gemeente Arnhem gedwongen te saneren, nadat de inkomsten uit sponsoring en seizoenkaartenverkoop tegenvielen.

Door 25 tot 30 banen te schrappen moet 1 tot 1,5 miljoen euro bespaard worden. Met 59 niet-voetballende personeelsleden zit Vitesse volgens Mommers ruim in haar jasje. Voor de vertrekkende werknemers wordt een sociaal plan opgesteld. Nog eens 1 tot 1,5 miljoen euro moet worden gevonden door te bezuinigen op spelerssalarissen. Mommers wil via individuele gesprekken spelers overhalen minder salaris te accepteren. Tot slot wil Vitesse een miljoen euro bezuinigen op de overige kosten.

De tegenvallende inkomsten bij Vitesse blokkeren ook de uitvoering van het gemeentelijk reddingsplan voor Vitesse en stadion Gelredome. De gemeente wil het Gelredome kopen om het vervolgens samen met Vitesse in één holding onder te brengen. Dit plan is nog niet geëffectueerd omdat de directie van het Gelredome vreest dat de financiële problemen bij Vitesse de continuiteit van het stadion bedreigen.