`Video is nog leuker dan televisie'

Op grote kussens liggen Minne (9) en Moos (6) de Vos voor een zilvergrijze breedbeeldtelevisie. Het is vier uur 's middags, ze komen net uit school. In hoog tempo zappen de Rotterdamse broers langs de vijf zenders met een kinderprogramma. De raceauto's van Z@ppSport op Nederland 3 kunnen de jongens niet boeien. Ook ,,een stom programma met een hondje'' verdwijnt weer snel. Nee, de broers schakelen vooral tussen de tekenfilms op Fox Kids en Yorin.

Helaas geen Pokémon deze middag. ,,Pokémon is spannend en leuk getekend'', zegt Minne. Maar ongeschikt voor hun pas drie jaar oude zusje, zegt Moos. ,,Muna kan nog niet zo goed tegen eng.'' De jongste van de twee broers is ook gek op de Popeye-video's die hij met zijn vader kijkt, en op Hamtaro, een kleine hamster die bij Fox Kids grote avonturen beleeft.

Sommige dagen spelen Minne en Moos liever buiten. Op andere dagen zitten ze 's ochtends vroeg al voor de buis. Fox Kids en Yorin beginnen om zes uur al met hun kinderprogamma's. Bij de publieke omroepen begint de kinderdag pas om zeven uur met Kabouter Plop. ,,Maar dat is voor baby's'', zegt Minne.

De spits van de E7 van VOC kijkt graag naar voetbal. Een vriendje waarschuwt als Feyenoord op televisie komt. ,,Maar als ze na acht uur 's avonds pas beginnen, mag ik niet kijken'', zegt Minne. ,,Dat vind ik flauw, ik slaap toch pas om half tien.'' En het eredivisievoetbal bij Studio sport, zondagavond om zeven uur? ,,Dat wist ik nog niet. Is dat echt iedere zondag?''

Na drie kwartier ontstaat onenigheid over de afstandsbediening. ,,Ik ben de baas'', zegt Minne, de oudste van de twee. ,,Maar jij bent niet de baas van mij'', antwoordt Moos. Zijn broer zapt demonstratief naar Nederland 3, waar net De Museumbende begint. ,,Dat is cool'', zegt Minne, ,,daar testen kinderen een museum.'' Geconcentreerd kijken de broers naar de als een muziekclip gemonteerde rondgang door het Amsterdams Historisch Museum. Vijf kleine keurmeesters testen of het museum wel `vet' genoeg is. Het Amsterdams Historisch krijgt uiteindelijk drie sterren, een zes.

Ook bij het daaropvolgende programma, Gemma Glitter gezondheidsgala, wordt niet gezapt. Voor de rubriek `Fitter met Glitter' gaat de blonde presentatrice op bezoek bij een jeugdige breakdancer. In `Toevallig heb ik...' legt een 14-jarige meisje uit waarom zij vanaf haar derde helemaal geen lichaamshaar meer heeft. Een presentatrice van het concurrerende Fox Kids doet een roltrap-rentest. In zestig seconden holt ze zes keer een bewegende roltrap op en af. Ook dit programma heeft superkorte scènes en een herkenbare formule. Alleen als dokter Andrea Amore over liefde op afstand uitweidt, verslapt de aandacht bij Moos. ,,Dit vind ik maar een heel erg klein beetje leuk.''

Hij staat op en loopt naar een kast. Met een stapel videobanden komt hij terug: Aladdin, Jungle book, Kruimeltje en Ja zuster, nee zuster. ,,Die zijn nog leuker dan televisie'', zegt de kleine man. ,,Sommige hebben we wel zes keer gezien'', valt zijn broer hem bij.

Na anderhalf uur televisiekijken zijn de jongens gevloerd. Als na Gemma Glitter een presentatrice van het Jeugdjournaal komt vertellen wat het nieuwsprogamma een uurtje later zal brengen, is Minne duidelijk uit zijn hum. ,,Het Jeugdjournaal is een goed programma. Maar de presentators zijn soms een klein beetje chagrijnig.'' Zijn broer Moos zegt niks meer. Hij ligt in een grote stoel zachtjes te slapen.

Als hun moeder even later de kamer binnenkomt vraagt Minne: ,,Mam, wist jij dat er iedere zondagavond om zeven uur voetbal is?'' Mevrouw De Vos kijkt over het hoofd van haar zoon het bezoek aan: ,,Meneer, u wordt bedankt.''

Dit is de laatste bijdrage over de televisie van afgelopen week van Arjen Ribbens.

    • Arjen Ribbens