Verdachte niet zichtbaar op internet

Een bedrijf dat het internetters mogelijk maakt anoniem op internet te surfen verklapte de identiteit van de verdachte aan de FBI. Daardoor kon de 45-jarige man die wordt verdacht van het chanteren van zuivelbedrijf Campina in Nederland worden gepakt.

De man maakte gebruik van een zogenoemde anonymizer om, zo dacht hij, zonder sporen achter te laten over het computernetwerk te surfen. Een anonymizer is software die werkt als `tussenpersoon' bij het uitwisselen van gegevens. Het Amerikaanse bedrijf Surfola dat de dienst aanbiedt lekte de identiteit van de verdachte naar de FBI, zegt de politie.

De verdachte stuurde Campina een brief waarin hij geld eiste. Vervolgens moest het zuivelbedrijf de gegevens van de bankrekening en de pincode onzichtbaar verstoppen in een digitale foto van een rode Volkswagen. Met het blote oog is dat onzichtbaar. Er is een speciale techniek, steganografie, voor nodig om de gegevens uit de afbeelding te halen.

De foto moest, zo zei de afperser, worden geplaatst op de website Autotelegraaf.nl, te midden van duizenden andere plaatjes van tweedehandsauto's. Met de anonymizer haalde hij het plaatje van de site en ontrafelde de gegevens van de rekening uit de afbeelding, aldus internetrubriek www.netkwesties.nl, die vandaag een artikel over de zaak publiceerde. Door het digitale archief van Autotelegraaf te analyseren kwam de politie uit bij Surfola. Op verzoek van de Nederlandse justitie zou de FBI begin juli naar dit bedrijf zijn gestapt en een e-mailadres van de verdachte hebben gekregen. Het bedrijf zou dat op vrijwillige basis hebben gedaan. Met het e-mailadres konden de identiteit en het adres van de verdachte gemakkelijk via een Nederlandse internetaanbieder achterhaald worden.

Het is opmerkelijk dat Surfola het e-mailadres van de verdachte heeft verklapt. In zijn gebruikersvoorwaarden stelt het bedrijf dat het nooit klantgegevens aan derden geeft. Christiaan Alberdingk Thijm van SOLV Advocaten stelt dat Surfola daarmee een `wanprestatie' heeft geleverd. De verdachte zou op grond hiervan een schadevergoeding kunnen eisen bij Surfola, zegt hij. Maar voor de strafzaak over de afpersing heeft het volgens hem geen gevolgen.

Nederlandse producenten van software die het mogelijk maakt om anoniem te surfen hoeven geen gegevens af te staan aan de politie als er geen opsporingsbevel is gegeven door justitie. Dat zei een woordvoerder van het landelijk parket in Rotterdam vanochtend tegen het ANP. Dit speelt onder meer ook bij de vervolging van muziekpiraten op internet die via programma's als Kazaa mp3-bestanden uitwisselen.

Steganografie is populair bij hackers om informatie te versleutelen. Ook terroristen zouden deze methode gebruiken. Job de Haas van het Amsterdamse computer beveiligingsbedrijf ITSX vindt het nogal omslachtig. ,,Waarom zou je op zo'n ingewikkelde manier informatie in een plaatje willen stoppen?

Het versleutelen van een bericht kan eenvoudiger met encryptiemethoden als PGP. Het verspreiden van een bericht via nieuwsgroepen op Usenet garandeert bovendien meer anonimiteit.''