Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een reportage over het dodelijke sars-virus dat de wereld lange tijd in zijn greep hield. Als zich een nieuwe uitbraak voordoet, is de vraag of we voldoende in staat zijn die te bestrijden. Zowel D66 als CDA maakt zich zorgen. Ned.2, 18.20-18.43u.

Netwerk. Gesprek met ondernemer Roel Pieper op wie eerder dit jaar een aanslag werd gepleegd. Aan de orde komen de verwerking van dit trauma, de demonisering van grootverdieners en zijn toekomstplannen. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Uitgebreid gesprek met de voormalig directeur van PSV, de 39-jarige Fons Spooren die wordt verdacht van ontucht met minderjarige jongens. Verder reacties van Lodewijk de Waal op de bezuinigingsplannen van het kabinet en een reportage over sportblessures. Ned.3, 22.20-22.50u.

DOCUMENTAIRE

Terzake zomer. Eerder door de KRO uitgezonden reportage over de leider van de Arabisch-Europese Liga (AEL), Dyab Abou Jahjah. Over zijn drijfveren en politieke ideeën. Canvas, 20.00-21.00u.

De kracht van de macht. Het slot van een tweeluik over de Britse `Iron Lady' Margaret Thatcher. Canvas, 22.25-23.20u.

FILM

Switchback (Jeb Stuart, 1997, VS). Regiedebuut van de scenarist van o.a. Die Hard en The Fugitive is actiethriller met nogal onwaarschijnlijk scenario over speurtocht naar seriemoordenaar. Met Dennis Quaid als FBI-agent, Danny Glover als zonderling, R. Lee Ermey als sheriff en Jared Leto als lifter. SBS6, 20.30-22.50u., met reclame.

.To Die for (Gus Van Sant, 1995, VS). Zie tv-vooraf. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

.Deep Rising (Stephen Sommers, 1998, VS). Verrukkelijke griezelfilm biedt enorm voorspelbare melange van Titanic, Under Siege, The Abyss en Anaconda. Gammele piratenschuit van Treat Williams entert luxe cruiseschip waarvan de meeste passagiers (op o.a. Famke Janssen na) zijn opgeslorpt door een gigantische inktvis. Yorin, 22.00-23.55u., met reclame.

.Gods and Monsters (Bill Condon, 1998, VS). Christopher Brams roman Father of Frankenstein stond model voor fictieve episode aan het einde van het leven van de Britse, min of meer openlijk homoseksuele Hollywoodregisseur James Whale (1889-1957). Ian McKellan speelt met sublieme ironie de verbitterde oude kunstenaar, wiens waarde werd gereduceerd tot de succesvolle eerste twee Frankenstein-films. In zijn ontmoetingen met een potige jonge tuinman (Brendan Fraser) speelt de film intelligent de tegenstellingen uit: tussen homo- en heteroseksualiteit, tussen de generaties, tussen Amerika en Europa, tussen levenslust en verval. Net5, 22.30-0.25u., met reclame.

.La vie rêvée des anges (Erick Zonca, 1998, Frankrijk). Debuutfilm toont een vriendschap in Lille tussen twee meiden die sterk van elkaar verschillen en ontdekken dat een droomleven voor gewone stervelingen niet is weggelegd. Elodie Bouchez, als de extroverte, onafhankelijke geest en Natacha Régnier, als het eeuwige slachtoffer, worden onontkoombaar dicht op de huid geobserveerd en deelden de prijs voor beste actrice in Cannes. Canvas, 23.20-1.10u.

Golasy / Naked (Witold Swietnicki, 2001, Polen). Niet met drama van Mike Leigh te verwarren, obscure kantoorsatire is uiterst curieus: alle personages lopen in hun blootje. Ned.3, 23.22-0.40u.

The Road to Wellville (Alan Parker, 1994, VS/Engeland). Effectfilmer Parker zwelgt in vulgariteiten in satire op hypocrisie van de gezondheidsmaffia. Anthony Hopkins speelt de Victoriaanse wonderdokter Dr. Kellogg, uitvinder van de cornflakes, die begin deze eeuw leiding gaf aan een streng `sanatorium' voor welgestelde burgers. BBC2, 0.35-2.30u.

RADIO

Kunststof. Hoofdredacteur van Het Brabants Dagblad Tony van der Meulen vertelt over zijn boek Dansen op de Kwai over de geschiedenis van de aanleg en teloorgang van de Birma-spoorweg. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Onder meer een aflevering uit de serie over popmuziek na de Vietnam-oorlog. In het tweede uur een gesprek met dichter Hans Groenewegen over stillevens. 747AM, 22.02-24.00u.

Nachtvluchten. Herhalingen van gesprekken met o.a. de psychiaters Van Dantzig en Tas over schaamte, oud-voorzitster van de Acht Mei-beweging Wies Stael-Merkx, geofysioloog Peter Westbroek en schrijver en hoogleraar Fik Meijer over zijn boek Gladiatoren. Radio 1, 3.04-7.00u.