Swingende melancholie uit Georgië

De mondialisering is zegen en vloek tegelijk voor de toerist die op zoek gaat naar het (verdwijnende) specifieke van een land en cultuur. Met de dans is het niet anders: menige westerse choreografie speelt tegenwoordig leentjebuur bij oosterse vechtsporten of bij `folklore' als het breakdansen. In de landen van herkomst maken ze zich echter weer zorgen dat alles verwestert, en daar gaat de voorstelling Supra van Noortje Bijvoets en Feri de Geus zo'n beetje over. Zij reisden af naar Georgië, zoals ze dat eerder deden naar Cuba en Afrika, om daar met jonge dansers en gelauwerde acteurs een voorstelling te maken. Supra is een tafelceremonie waarbij een tafelheer telkens een toast uitbrengt op essentialia van het leven (jeugd, schoonheid, dood etcetera), gevat in poëtische teksten. De choreografen vermengden in Supra traditie en vernieuwing vanuit een Georgisch standpunt.

Met het podium als een enorme tafel beklagen de vier acteurs en zangers het lot van hun land, waarin politici niet te vertrouwen zijn en oliepijpen belangrijker zijn dan ecologie. Met een bijna Brechtiaans commentaar, geschreven door de toneelschrijver Rezo Kldiashvili, onderbreken de ze de folkloristische zwaardendans van de jonge dansers, die op hun beurt weer gebruik maken van Georgische housemuziek. Het swingt en spettert maar tegelijk is de melancholie van een land in transitie voelbaar. Supra is dan ook een curiosum, dat enerzijds iets weg heeft van ouderwets vormingstoneel maar anderzijds de maatschappelijke boodschap tot ware kunst verheft. De voorstelling keert terug naar wat de Grieken ooit voor ogen stond met het theater: met drama en spektakel netelige kwesties aansnijden. Daarmee nemen De Geus en Bijvoets een gedurfde en bijzondere plaats in binnen de Nederlandse dans.

Veel `Nederlandser' is wat dat betreft de Israeliër Itzik Galili, die met See under X onder de bomen van het Noorderplantsoen een lekker gek en mooi openluchtspektakel brengt. Tien dansers in kolderieke middeleeuwse kleding en vier percussionisten van de slagwerkgroep Percossa voeren vanuit een soort legerkamp strijd tegen een niet aanwezige vijand. Galili steekt op een swingende manier de draak met oorlog. De dansers rennen en acrobatieken, zingen en krijsen komisch a capella en het ziet er met de kleurige belichting allemaal prachtig uit. See under X is een typische festivalvoorstelling. De dans is mooi en ingenieus, grotesk en vol energie. Noorderzon geeft twee visitekaartjes af om trots op te zijn.

Festival Noorderzon, Groningen. Voorstellingen: Supra van Noortje Bijvoets/Feri de Geus en See under X van Galili Dance/Itzik Galili. Gezien 21/8 Grand Theatre en Noorderpark. Voor tournee-informatie: www.noorderzon.nl

    • Ingrid van Frankenhuyzen