Ross: geen babyluik

Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid wil niet dat er een zogeheten babyluik komt, waar moeders anoniem hun pasgeboren kinderen te vondeling kunnen leggen. Zij zei dit gisteren in een reactie op kamervragen van het CDA over plannen van Bureau Jeugdzorg Amsterdam (BJA) om zo'n babyluik te openen.

Bureau Jeugdzorg opperde deze mogelijkheid in juli nadat twee vondelingen in een week werden gevonden. Het totaal van dit jaar kwam daarmee op vijf, normaal worden er per jaar twee tot drie kinderen te vondeling gelegd.

De staatssecretaris vreest dat de introductie van een vondelingenluik de ,,ongewenste indruk'' kan wekken dat afstand doen van kinderen is toegestaan. Een kind te vondeling leggen is strafbaar in Nederland.

In Zuid-Afrika, Duitsland, België en Oostenrijk bestaan wel babyluikjes. Duitsland heeft zelfs veertig babyklappe. België heeft er sinds 2001 één, in Antwerpen. Maar daarvan was volgens De Gazet van Antwerpen in april van dit jaar nog nooit gebruikgemaakt. Volgens de beheerders van het babyluik komt dat omdat zij van het Antwerpse stadsbestuur geen ruchtbaarheid mogen geven aan het bestaan van het luik. Dat de voorziening nut kan hebben blijkt volgens hen uit het feit dat in april in Zavelte nog een dood kindje werd gevonden in het riool.

Een babyluik bestaat meestal uit een verwarmd hokje waar het ongewenste kindje in kan worden gelegd. De moeder kan zich nog enkele minuten bedenken voordat het deurtje dichtgaat. Een verpleegster onderzoekt en verzorgt de baby daarna.

Volgens Ross is een babyluik in strijd met het door Nederland geratificeerde Verdrag inzake de Rechten van het Kind. Daarin staat dat kinderen recht hebben op kennis over hun afstamming. De staatssecretaris schrijft dat kinderen die geheel onbekend zijn met hun afstamming bovendien een grote kans hebben daar op latere leeftijd problemen mee te krijgen. Ook ziet Ross bezwaren omdat de moeders ,,die in een bijzondere noodsituatie verkeren'' niet bereikt kunnen worden door hulpverleners.

Woordvoerder Guus de Beer van Bureau Jeugdzorg Amsterdam zegt: ,,Wij worden in toenemende mate geconfronteerd met vondelingen en willen voorkomen dat kinderen in levensbedreigende situaties terechtkomen.'' Aan die mogelijkheid gaat de staatssecretaris volgens hem ,,misschien wat al te makkelijk'' voorbij.