Rijke klanten Van Lanschot keren terug op effectenbeurs

De particuliere klanten van de bank Van Lanschot, die doorgaans een aanzienlijk vermogen hebben, zijn in de eerste helft van dit jaar weer meer gaan beleggen op de effectenbeurs. Van Lanschot heeft daardoor ondanks de beursmalaise de effectenprovisies van particulieren zien toenemen.

Dit zegt bestuursvoorzitter H. Baeten in een toelichting op de vanmorgen gepubliceerde resultaten over het eerste halfjaar van 2003, dat een lichte winststijging heeft laten zien. Nadat de beursgraadmeter AEX-index onder de 300 punten was gedoken, zijn Van Lanschot-klanten weer geld gaan steken in aandelen. ,,Toen is weer interesse ontstaan om te beleggen en wilden onze klanten ook weer advies van de bank'', zegt Baeten.

Van Lanschot bedient klanten die doorgaans een vrij belegbaar vermogen hebben van 250.000 euro of meer. Aan deze groep Nederlanders gaat de recessie grotendeels voorbij, signaleert Baeten: ,,Soms is sprake van discontinuïteit in het topinkomen, waardoor het bijvoorbeeld iets lastiger is om het eigen huis nog te betalen. Maar onder de veelverdieners zien wij weinig financiële problemen.''

De hernieuwde interesse van vermogende Nederlanders voor de beurs, die zo'n 5 procent meer provisies binnenbrachten, is uitzonderlijk. Het beleggingsklimaat was in de eerste maanden van 2003 erg ongunstig, waarbij zowel particuliere als institutionele beleggers huiverig waren om effecten te kopen. Van Lanschot, dat ook veel institutionele klanten heeft, zag de totale provisie-inkomsten dan ook met 7,7 procent afnemen.

Op de huizenmarkt blijven de vermogende klanten zich ook roeren, zij het minder dan voorgaande jaren. De hypotheekleningen die Van Lanschot verstrekt voor de aankoop van een woning zijn doorgaans minimaal een miljoen euro, ook als het gaat om een tweede huis in het buitenland. Juist in dit segment is de Nederlandse huizenmarkt gestagneerd, waardoor dure huizen vaak lang te koop staan. Van Lanschot wist de inkomsten bij de woninghypotheken slechts gering te laten groeien, vooral door de concurrentie die de rentemarges onder grote druk heeft gezet.

Van Lanschot wist vooral dankzij het snijden in de kosten de winst met 4,1 procent op te voeren van 51,2 miljoen naar 53,3 miljoen euro.