Ramsj

David Breashears en Audrey Salkeld: Last climb. The legendary Everest expeditions of George Mallory. Gebonden, National Geographic 2001, van €36,60 voor €14,50. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

In mei 1999 werd op de noordhelling van de Mount Everest het lichaam gevonden van George Mallory, precies 75 jaar nadat hij samen met Andrew Irvine vlak onder de in mist gehulde top van de berg uit het zicht was verdwenen. Hebben beide mannen die top ook bereikt indertijd, een kleine dertig jaar voor Edmund Hillary? Die vraag vormt de leidende draad in dit enerverende boek, dat ook aandacht besteedt aan eerdere expedities naar de Everest. Prachtig fotomateriaal, met een hoofdrol voor Engelse gentlemen-avonturiers die zelfs op grote hoogte hun tweedjasjes droegen.

Paul L.Williams: Al Qaeda. Brotherhood of terror. Paperback, Alpha 2002, van €16,50 voor €4,95. Scheltema Amsterdam

Informatieve studie over Al-Qaeda, met veel ruimte voor de historische, culturele en sociaal-economische factoren die hebben geleid tot het ontstaan van Bin Ladens wereldwijde terreurbeweging. Daarnaast bespreekt Williams (FBI-adviseur op het gebied van terrorisme en georganiseerde misdaad) de organisatie van Al-Qaeda, de wapens waar men over beschikt en de financiering van die wapens. Boek besluit met een overzicht van Al-Qaeda-kopstukken, compleet met smoezelige pasfototjes van dreigend kijkende mannen.

Dylan Evans: Emotion. The science of sentiment. Gebonden, Oxford University Press 2001, van €18,– voor €6,95. Scheltema Amsterdam

`Was love invented by European poets in the Middle Ages, or is it part of human nature? Will winning the lottery make you happy? Is it possible to build robots that have feelings?' Zie hier enkele vragen die in het fraai uitgegeven boekje aan de orde komen. Evans' betoog is gebaseerd op uiteenlopend, maar altijd actueel wetenschappelijk onderzoek, zowel op het terrein van de antropologie en de psychologie als dat van de neurologie en de kunstmatige intelligentie.

Helmut Friedel en Annegret Hoberg: The blue rider. Gebonden, Prestel 2000, van €59,– voor €29,95. Roelants Nijmegen

Het Lenbachhaus in München bezit de grootste en mooiste collectie schilderijen van kunstenaars die tot Der blaue Reiter behoorden, de expressionistische avant-gardegroep die in 1911 in München werd opgericht. In de schitterende catalogus van Friedel en Hoberg worden 130 schilderijen getoond en beschreven, begeleid door biografietjes van de kunstenaars: Marc, Kandinsky, Jawlensky, Macke en Klee, om de belangrijkste te noemen.

Bij Steven Sterk ligt een ander bijzonder kunstboek in de ramsj: Gauguin and the School of Pont-Aven onder redactie van Ronald Pickvance, een overzicht van de kunstenaars (onder wie Gauguin) die zich aan het eind van de negentiende eeuw hadden teruggetrokken in het Bretonse dorpje Pont-Aven. Van €37,35 voor €17,50

Ad van Denderen: Peace in the Holy Land (foto's). Gebonden, De Geus 1997, van €20,– voor €5,99. De Slegte

`Ad van Denderen wil eerst weten wat er aan de hand is. Loopt rond, kijkt, mompelt, maakt kennis, zoekt oriëntatiepunten, en gaat dan pas fotograferen. In zwart-wit, zodat de nuances beter uitkomen. En op een manier waardoor op iedere vierkante centimeter iets gebeurt,' aldus Joop van Tijn in het voorwoord van dit boek, een verzameling foto's die Van Denderen tussen 1993 en 1996 maakte in Israël en de Bezette Gebieden. We zien kolonisten bij de opbouw van een nieuwe nederzetting, demonstraties van Hamas, de intifada in Hebron, en – misschien wel de meest veelzeggende foto –, twee kleine Israëlische kinderen en hun vader spelend op het strand, met op de voorgrond een zwaarbewapende kolonist.

Theo Korthals Altes: Koninkrijk aan zee. De lange vlucht van liefde in het Caribisch-Nederlands bestuur. Paperback, Walburg Pers 1999, van €13,95 voor €4,50. De Slegte

Enigszins warrig en caleidoscopisch betoog over de relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen gedurende de laatste decennia. Dat neemt niet weg dat Korthals Altes (voormalig interim-directeur bij KABNA, de Haagse ambtelijke dienst voor het Nederlandse regeringsbeleid overzee) een onthullend beeld schetst van de Nederlandse regelzucht, de Antilliaanse trots en het voortdurende wederzijdse onbegrip die de betrekkingen tussen beide gebiedsdelen van oudsher dwarsbomen.

Ian Stewart: Freetown ambush. Gebonden, Viking 2002, van €28,98 voor €7,50. The American Book Center Amsterdam

Autobiografisch verslag van de Canadese oorlogscorrespondent Ian Stewart, eind jaren negentig werkzaam voor Associated Press met als standplaats West-Afrika. Het eerste deel van het boek beschrijft de burgeroorlogen (Mali, Burkina Faso, Guinee-Bissau) die Stewart van nabij meemaakte, totdat hij bij een hinderlaag in Freetown door een kogel van het plaatselijke rebellenleger in het hoofd wordt getroffen. Deel twee gaat over zijn miraculeuze redding en zijn langzame herstel in een Londens ziekenhuis. Vlot en spannend geschreven.

    • Henk Lagerwaard