Piemontese rijstsalade

Wegens de aanhoudende droogte in Italië is het tragisch gesteld met de rijstteelt in de Vercellese, de grootste rijstproducerende provincie van de Po-vlakte. Vooral in gebieden boven het grote irrigatiekanaal van Cavour is een nijpend watergebrek.

Geen noemenswaardige sneeuwval in de bergen de afgelopen winter en uitblijvende voorjaarsregens resulteerden in langzaam droogvallende rivieren waardoor de rijstvelden niet van voldoende continue doorstroom van water kunnen worden voorzien. Rijst is als gewas een grootverbruiker van water en nu de rivieren de kleine irrigatiekanalen van de Vercellese niet meer naar behoren kunnen vullen, staat de rijst te verdrogen in de velden. Het raakt mij diep, want het afgelopen voorjaar heb ik een oude zaaigoedteler uit Arborio zien zwoegen op zijn tractor in de brandende zon om zijn rijstvelden om te ploegen, te effenen, waterpas te maken, te bemesten, in te zaaien en regelmatig te besproeien met pesticiden of herbiciden. Aan het eind van de dag had deze 72-jarige geen rug meer over. Voor veel rijsttelers in de Vercellese en elders in de Po-vlakte zijn hun inspanningen voor niets geweest; ze blijven zitten met een enorme strop. Het is de prijs die ze moeten betalen voor het feit dat Italië kerncentrales afzwoer en verkoos waterreserves uit de Alpen te benutten voor het opwekken van elektriciteit. Het wordt hamsteren met rijst de komende winter, want Italië is het grootste rijstproducerende land van Europa en daar pikt ook Nederland zijn graantjes van mee. Nog maar snel even een Piemontese rijstsalade gemaakt. Bereiding: Kook de rijst bijtgaar in ruim kokend en gezouten water. Spoel de rijst na het afgieten koud onder stromend water en laat uitlekken. Hak ansjovis, peterselie en knoflook tezamen tot een fijn mengsel en vermeng dit met citroensap en olie. Hussel dit met een vork door de rijst in een ondiepe schaal. Breng op smaak met zout en peper. Garneer eventueel met sardientjes uit blik.

    • Florine Boucher