Petroplus zoekt koper voor Tango benzinestations

Oliebedrijf Petroplus wil Tango, de keten van onbemande tankstations, verkopen. Petroplus, dat 95 procent van de Tango-aandelen bezit, heeft dringend geld nodig om de balans te versterken.

Petroplus heeft al ruim een jaar financiële problemen, onder meer veroorzaakt door de zeer lage raffinagemarges. Het bedrijf uit Rotterdam maakte vanmorgen ook bekend dat het een verlies van 42,2 miljoen euro heeft geleden in de eerst helft van 2002 vergeleken met een verlies van 16,6 miljoen in dezelfde periode van 2002. De omzet steeg in dezelfde periode met 35 procent naar 3,2 miljard.

Een mogelijke koper van de tankstations is M. Schröder, directeur van Tango en eigenaar van de overige 5 procent van de aandelen. Schröder zei dat er ,,op dit moment'' geen sprake van is dat hij Tango zou kopen, maar hij wilde een overname niet uitsluiten. Schröder zei dat hij aanblijft als directeur van Tango.

Er zijn momenteel 54 Tango-stations in Nederland, een aantal dat eind dit jaar op zeventig moet staan en eind 2004 op honderd. Petroplus is dit jaar gestopt met het verstrekken van financiële gegevens over Tango omdat dit concurrentiegevoelig zou zijn. Vorig jaar zei het dat Tango in de eerste drie kwartalen van het jaar een winst voor belastingen, rente en afschrijvingen had van 2,3 miljoen euro en dat de stations op een jaarwinst zaten van 100.000 euro per station.

Volgens W. Willemstein, financieel directeur van Petroplus, is tot de verkoop besloten omdat het bedrijf de balans moet versterken. ,,Ook willen we het aandeel van de raffinage in de winst verkleinen om zo de volatiliteit uit de winstcijfers te halen en voor stabiliteit te zorgen'', aldus Willemstein die verwacht dat de verkoop van Tango binen een jaar zal zijn afgerond. De raffinaderij in Antwerpen, die in het eerste halfjaar opnieuw een verlies boekte, wordt flink in waarde afgewaardeerd. Ook sluit Petroplus niet uit dat het productie-eenheden zal sluiten en personeel zal ontslaan op deze raffinaderij.

Petroplus gelooft dat de maatregelen het bedrijf uit de verliezen zullen halen, maar durft geen prognose te geven voor 2003. Ook de groeiverwachting voor de middellange termijn – een stijging van de winst per aandeel van 5 tot 10 procent – werd ingetrokken. Het aandeel Petroplus daalde vanmorgen met 19 procent naar 6,20 euro.