Opzwepend weerbericht

Het schijnt – een sterk verhaal mag met `het schijnt' beginnen – dat in huize Gerard Reve de mannelijke roeden flink ter hand worden genomen als de frêle weerman Gerrit Hiemstra op tv verschijnt. Dat zou de schrijver zelf eens in een interview hebben gezegd.

Zou dat interview dan voor of na 1996 zijn afgenomen? Voor of na To die for in Nederland in de bioscoop kwam? Hierin heten namelijk de voorspellingen van weervrouw Nicole Kidman zo opzwepend te zijn, dat de puber Joaquin Phoenix zichzelf moet aftrekken als het begint te onweren of te sneeuwen.

Het is niet meer dan rechtvaardig om op deze plaats binnen een maand tijd nogmaals een film van Gus van Sant te bespreken. De vorige keer was dat namelijk zijn hier als zinloos beschouwde remake van Alfred Hitchcocks Psycho. Daar had Van Sant werkelijk niets aan toe te voegen en pijnlijk genoeg wel iets aan afgedaan.

Vanavond komt zijn To die for op de televisie. En die is vrijwel perfect. Nicole Kidman is ijzingwekkend als ambitieus grietje dat koste wat kost op tv wil: ,,What's the point of doing anything worthwile if nobody is watching?''

Het gaat vooral ten koste van haar man, de heartthrob Matt Dillon. Die moet namelijk dood omdat hij niet in haar tv-carrière gelooft, maar wil dat ze kindjes krijgt en hem in het pizzarestaurant komt helpen. Ze verleidt de schoolgaande loser James (,,What?'') om haar man te vermoorden.

De film is vormgegeven als deels tv-show, deels sensatiedocumentaire en deels speelfilm. Dat klopt misschien niet helemaal qua scenario, maar het werkt wel. Wij worden voortdurend aangekeken en toegesproken en zo krijgt het cynisch commentaar op de verhouding tv en kijker een natuurlijke bedding. De acteurs laten zichzelf genadeloos bekijken: Kidman als stupide bitch. Dillon als domme Italiaan. Joaquin Phoenix (James) als verliefde en stonede zombie (,,te stom om de dagen van de week op een rijtje te zetten''). En vooral Illeana Douglas, de vrouw met de droeve schelvisogen, als de zus van Matt Dillon die alles net een fractie te laat doorkreeg.

Nee, Van Sant kán wel filmen.

To Die for (Gus Van Sant, 1995, VS). Net5, 20.30-22.30u.

    • Bas Blokker