Oppositie boos over bezuinigingen

De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks en de vakbeweging reageren afkeurend op de extra bezuinigingen en lastenverzwaringen van 4 miljard euro.

Het PvdA-Kamerlid Crone noemt de gevolgen van de extra ingrepen ,,dramatisch''. ,,De extra bezuinigingen en de lastenverzwaringen zorgen samen voor een verlies van 100.000 banen'', stelt Crone. ,,Dit kabinet knijpt de economie af, terwijl de economie juist snakt naar een positieve impuls.''

Financieel woordvoerder Vendrik (GroenLinks) vindt dat het kabinet ,,niet bezuinigt maar gewoon de kosten verschuift, en wel naar de kwetsbaarste groepen.'' Volgens Vendrik volgt het kabinet, dat hij van ,,intellectuele armoede'' beticht, een ,,internationale liberale trend'', waarin meevallers tijdens de hoogconjunctuur aan lastenverlichting worden besteed, en tijdens een recessie in de overheidsuitgaven wordt gesneden. ,,Die neerwaartse spiraal moet worden doorbroken.'' Vendrik pleit voor verhoging van de inkomstenbelasting voor de hoge inkomens. ,,Zij hebben het meeste geprofiteerd van de lastenverlichting in het tweede paarse kabinet. Dat mag best een beetje gecorrigeerd worden.''

CNV-voorzitter Terpstra noemt met name de vervroegde afschaffing van de fiscale stimulering van prepensioen en VUT ,,een buitengewoon zware ingreep''. Het kabinet verkijkt zich volgens de CNV-voorzitter op de ,,sociale ellende'' die naar zijn inschatting zal ontstaan. Ook het afzien van een overgangsregeling bij de afschaffing van die fiscale stimulering is volgens Terpstra ,,niet verantwoord'' tegenover oudere werknemers die jarenlang premies hebben betaald.

Volgens de vakcentrale FNV ,,maakt dit kabinet duidelijk dat het geen enkele waarde meer hecht aan overleg met de sociale partners''. ,,Ze leggen eenzijdig maatregelen op zonder ons zelfs maar in te lichten'', aldus een woordvoerder. ,,Wij moeten het nieuws uit de krant vernemen. In het najaar zouden wij met het kabinet overleggen over het prepensioen en de aanpak van topinkomens. Maar afspraken met dit kabinet zijn blijkbaar weinig waard.'' De FNV zegt zich nog te bezinnen op acties, maar sluit een gang naar het Malieveld uit. ,,Dan staat Zalm naar ons te zwaaien, dat gunnen we hem niet. Bovendien zijn er creatievere methodes.'' Maar voorzitter G. Huygevoort van FNV-ambtenarenbond AbvaKabo pleit voor ,,harde acties'', zoals een landelijke staking. ,,De kracht van het woord werkt blijkbaar niet'', aldus Huygevoort.

D66-woordvoerder financiën Bakker noemt de kritiek van oppositie en vakbeweging ,,een beetje voorspelbaar''. ,,Zij realiseren zich blijkbaar niet hoe slecht de Nederlandse economie ervoor staat'', aldus Bakker.