Libië: Wij betaalden de ontvoerders

Libische diplomaten zeggen dat Libië ,,op eigen initiatief'' zo'n 5 miljoen euro heeft betaald aan de ontvoerders van de veertien toeristen, onder wie de Nederlander Arjen Hilbers, die eerder deze week in de Sahara werden vrijgelaten.

Dat meldt het Franse persbureau AFP, dat die diplomaten anoniem citeert. Het geld zou rechtstreeks naar de ontvoerders zijn gegaan, niet via de Duitse of Malinese onderhandelaars. De Libische leider Mouammer Kadhafi zou zo volgens de diplomaten zijn ,,openstaande rekeningen met het buitenland willen vereffenen''.

Kadhafi probeert al enige tijd zijn aanzien in Europa en Amerika te verbeteren, onder andere door schuld te erkennen aan de aanslag in 1988 op een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse plaatsje Lockerbie.

Mali, dat de leiding had bij de onderhandelingen over de vrijlating, wil de betaling van de 5 miljoen euro niet bevestigen. Het officiële standpunt van Mali en van Duitsland is dat helemaal geen losgeld is betaald. De president van Mali, Amadou Toumani Touré, heeft wel gezegd dat zijn land geholpen is door Libië en Algerije bij de vrijlating van de gijzelaars. Touré ontving de veertien bevrijde toeristen, onder wie Arjen Hilbers, dinsdagavond in Bamako, de hoofdstad van Mali. Daarna volgen ze door naar het vliegveld bij Kuelen waar ze woensdagochtend aankwamen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil op geen enkele vraag over eventueel betaald losgeld ingaan. Ook vragen over terugbetaling van de kosten door de bevrijde toeristen worden niet beantwoord. Wel bevestigde een woordvoerder van het ministerie gisteren dat ,,doorberekening van consulaire kosten een onderwerp van gesprek is''. Maar dat is volgens de woordvoerder altijd zo wanneer in het buitenland gestrande Nederlanders moeten worden gerepatrieerd.

Arjen Hilbers wilde gistermiddag bij zijn persconferentie in het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken evenmin iets kwijt over losgeld en de eventuele terugbetaling daarvan. Hibers noemde het onderwerp ,,speculatief''.