KPN rekent dit jaar op hogere winst

KPN stelt zijn winstverwachting fors naar boven bij. Het telecombedrijf rekent voor heel 2003 op een resultaat voor belastingen van 1,4 miljard euro. Tot nu toe rekende KPN ten minste op 1 miljard.

In procenten komt de verwachte winstgroei uit op 10 procent, in plaats van de eerder voorspelde 5 procent. Volgens bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer vormden ,,de goede resultaten in het eerste halfjaar'' aanleiding om de winstverwachting te verhogen. Dat zei hij vanmorgen in een toelichting op de cijfers over het tweede kwartaal.

KPN zag de nettowinst in het tweede kwartaal stijgen van 9,3 miljard euro negatief een jaar geleden tot 183 miljoen positief nu. Het verlies van vorig jaar werd vooral bepaald door de afboekingen van de waarde van KPN's UMTS-licentie in Duitsland en het belang in het Duitse mobiele belbedrijf E-Plus. Als die buiten beschouwing worden gelaten, steeg de nettowinst van KPN van 79 miljoen euro negatief naar 192 miljoen positief.

De winstgroei, die fors hoger is dan analisten hadden verwacht, is het gevolg van kostenbesparingen, aldus Scheepbouwer. ,,De totale kosten zijn circa 10 procent gedaald.'' In het eerste halfjaar verdwenen 1.366 banen bij KPN.

De omzet daalde met 2 procent tot 3 miljard euro, als gevolg van het afstoten van de telefoongidsen. De omzet van de twee kernactiviteiten, vaste en mobiele telefonie, steeg met 2,6 procent. De omzetstijging komt vrijwel volledig voor rekening van de divisie mobiel, waar de omzet met 6,4 procent steeg tot 1,3 miljard. In Duitsland wist KPN zijn klantenbestand uit te breiden van 7,1 tot 7,7 miljoen klanten, maar dat ging door de hoge wervingskosten wel ten koste van de winst, die met 15,5 procent daalde. Ook de winstmarge in Duitsland ging omlaag.

De omzet van het vaste telefoonnet in Nederland bleef met een stijging van 0,2 procent nagenoeg gelijk op 1,8 miljard. Opvallend is wel dat het binnenlandse belverkeer via het vaste net, gemeten in aantal belminuten, in het afgelopen kwartaal met 20 procent is gedaald ten opzichte van een jaar geleden. De daling is het gevolg van de toegenomen concurrentie op het vaste net, de verschuiving van vast naar mobiel bellen en de verschuiving van internetten via de telefoonlijn naar breedbandinternet tegen een vast tarief. Volgens Scheepbouwer heeft inmiddels 7 procent van alle huishoudens in Nederland geen vaste telefoonlijn meer. Voor de opmars van de mobiele telefoon was dat 3 à 4 procent.