Irak drukt winst van Boskalis

Baggerconcern Boskalis heeft het eerste halfjaar last gehad van de oorlog in Irak en andere problemen in het Midden-Oosten. Boskalis-personeel moest twee keer worden geëvacueerd vanaf de werklocatie uit Qatar, en in Dubai is het Boskalis-schip `Oranje' gezonken tijdens een reparatiebeurt.

Desondanks is de winst over de eerste zes maanden van het jaar nagenoeg gelijk gebleven. Boskalis maakte het eerste halfjaar 32,7 miljoen euro winst, in dezelfde periode vorig jaar was dat 100.000 euro minder. Dat heeft het bedrijf, een van de grootste baggerondernemingen ter wereld, gisteren bekendgemaakt. De verliezen van Boskalis in het Midden-Oosten werden gecompenseerd door de verzekeringsuitkering van 12 miljoen euro voor de gezonken `Oranje'.

,,Het is allemaal een tandje minder'', zegt Boskalis-bestuursvoorzitter R. van Gelder. ,,We moeten er harder voor vechten.'' De omzet van Boskalis steeg dit jaar van 229 tot 297 miljoen euro. Boskalis kan nog steeds niet aan het werk in Indonesië. Hier moet gebaggerd worden voor een landaanwinningsproject in Singapore, maar de Indonesische overheid heeft diverse baggerbedrijven beschuldigd van diefstal. Het werk ligt al een jaar stil en Boskalis spreekt van ,,voortdurende onzekerheid'' over het project. Boskalis rekent voor dit jaar op een winst van 70 à 80 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 82 miljoen euro.