Hockeyers hopen nu Duitsers pak rammel te geven

Wat zou Jari Litmanen gedacht hebben, nadat de Finse Ajacied gisteren was aangeschoven in het bomvolle Wagener-stadion? Aardig spelletje, dat hockey, jammer dat mijn landgenoten slechts op het ijs raad weten met een stick? Moordend tempo, daar zouden wij voetballers eens wat vaker een voorbeeld aan kunnen nemen?

Het laatste lijkt waarschijnlijker dan het eerste. In sneltreinvaart raasden Nederland en Argentinië gisteren over het kunstgras, met de eerste uiteindelijk als terechte winnaar van het fascinerende schouwspel: 6-3. Wellicht dat voetbalbondscoach Dick Advocaat zijn selectie ter inspiratie eens naar een hockeyinterland kan sturen. In een poging af te rekenen met het plichtmatige geschuif, dat woensdag in Brussel (België-Nederland) weer tot veel ergernis leidde.

Zijn collega Joost Bellaart praat hem met alle liefde bij. Verlegen om een pakkende quote zit de joviale Zeeuw doorgaans niet. Dezer dagen schudt hij de oneliners moeiteloos uit zijn mouw, bekwaam bespeler van de media als hij is. De strategie voor de komende dagen? ,,Volle koker!'', sprak hij dinsdag na de remise (2-2) tegen Pakistan tot tweemaal toe strijdvaardig. En: ,,Ik heb HBS-A gedaan en heb niets met wiskunde, dus we gaan niet berekenend te werk.''

Dat bleek gisteren geen grootspraak, al bedoelde Bellaart met die laatste opmerking vanzelfsprekend niet dat zijn spelers hun taken lichtzinnig op mochten vatten. Toch gebeurde dat in de eerste 35 minuten. Na rust repareerden de hockeyers de schade, waardoor de titelverdediger morgen, in het afsluitende groepsduel tegen Duitsland-B, aan een gelijkspel genoeg heeft om zich te verzekeren van een plaats in de finale van het Champions Trophy-toernooi.

Ook het temperamentvolle Argentinië heeft nog een theoretische kans. Tegen Nederland bewees de ploeg, voor het eerst sinds 1987 weer actief bij het jaarlijkse zeslandentoernooi, opnieuw een aanwinst voor het mondiale hockey te zijn, ook al bleek de brandstoftank na één speelhelft leeg. Maar dat was geen wonder. De balvaardige selectie van bondscoach Jorge Ruíz arriveerde zaterdag pas op Schiphol na een slopende reis vanuit de Dominicaanse Republiek, waar de ploeg vorige week deelname aan de Olympische Spelen veiligstelde door in de finale van de Pan-Amerikaanse Spelen met 1-0 van Canada te winnen.

In het Nederlandse kamp weerklinkt met enige regelmaat de jammerklacht dat landen als Argentinië het, bij gebrek aan serieuze tegenstand in de regio, wel erg makkelijk hebben in de jacht op een olympisch ticket. Dat Calimero-gedrag geeft geen pas. Alsof het over anderhalve week te beginnen Europees kampioenschap wemelt van de titelkandidaten. In het mannentoernooi staat de finale al min of meer vast: Nederland-Duitsland. Of Engeland en gastheer Spanje moeten het in Barcelona op hun heupen krijgen, en zodoende een vierde opeenvolgende EK-finale tussen de twee buurlanden verijdelen.

Zover zal het niet komen, bezweert Bellaart. Twijfelen doet hij niet, en waarom zou hij ook? Zijn jeugdige formatie lijkt de stijgende lijn te pakken te hebben en lijdt niet aan zelfoverschatting. ,,Wij hebben zoveel mogelijk wedstrijden nodig, zodat we kunnen leren van onze fouten'', zo verwoordde doelman Guus Vogels gisteren de zelfkennis.

En leren deden de hockeyers tegen Argentinië. Een matige eerste helft, met tal van slordigheden in defensief opzicht, kreeg na rust het gewenste vervolg in de vorm van een ouderwets agressief-aanvallend Nederland. Maar pas nadat de technische staf de selectie in de pauze vermanend had toegesproken. Ditmaal geen donderspeech van de bondscoach zelf, maar een ,,Brabantse kanonnade'' van assistent Michel van den Heuvel. ,,Als je buiten het veld praatjes hebt en ambities uitstraalt, moet je dat in de hele wedstrijd laten zien'', mopperde Bellaart na afloop.

Desondanks overheerst tevredenheid, ook bij Bellaart. Content is hij onder meer over de scoringsdrift van zijn aanvallers en hetzelfde geldt voor de strafcorner. Al blijft het scoringspercentage (33 procent) ver achter bij het moyenne dat in de voorbereiding opliep tot maar liefst 65. In Amstelveen mocht het onvolprezen cornerduo Taeke Taekema/Bram Lomans tot dusverre (vier duels) vijftien keer aanleggen vanaf de rand van de cirkel. Vijf keer was het raak. Dat is een alleszins bevredigende score, zeker na de belabberde één uit zeven waarmee Nederland zaterdag het toernooi begon tegen India.

Het wapen zal morgen met nog meer venijn in stelling worden gebracht dan normaal. Duitsland haalde immers het bloed onder Bellaarts nagels vandaan door de B-selectie naar Amstelveen te sturen. Zo getergd door `het verraad' van collega Bernhard Peters is de bondscoach dat hij zijn spelers met het mes tussen de tanden het veld instuurt. ,,Als wij ons ware gezicht laten zien, dan zullen die jongetjes wat beleven.''

André Bolhuis had deze week slechts twee woorden nodig om de handelwijze van de Duitsers te typeren: ,,Een klotestreek!'' Wie de voorzitter van de Nederlandse hockeybond kent, weet dat hij over een olifantengeheugen beschikt. Als speler schroomde de tandarts uit Soest al niet een beuk uit te delen, zodra de wedstrijd en/of de tegenstander(s) daar om vroegen. Het is dat Bellaart hem niet kan opstellen, maar Bolhuis zou zich morgen graag weer eens in een oranje shirt willen hijsen. Dat had Jari Litmanen vast en zeker ook willen zien.

    • Mark Hoogstad