Gsm kan ontploffen door namaakbatterij

De producenten van mobiele telefoons Nokia en Siemens waarschuwen voor nagemaakte herlaadbare batterijen voor hun toestellen. In enkele gevallen hebben deze namaakbatterijen geleid tot ontploffingen.

Nokia spreekt van vier tot vijf gevallen in Europa, Siemens van één ontploft toestel, in Duitsland. In alle gevallen zou het om namaakbatterijen gaan.

Woensdag ontplofte in Amsterdam de gsm van een vrouw uit Waardenburg. Zij had het toestel op de grond laten vallen, waarna zij het aanzette. De telefoon werd vervolgens snel heet en ontplofte. Zij hield er een brandblaar in het gezicht aan over.

Hoe de batterij kon ontploffen, is niet duidelijk. Zeker is dat er kortsluiting is ontstaan, die binnen de batterij tot een snelle hitte-ontwikkeling leidt. Daarbij kunnen gassen ontstaan of vloeistoffen verdampen, die tot drukopbouw leiden. Als de druk niet afgevoerd wordt, kan ontploffing volgen.

Woordvoerders van Nokia en Siemens zeggen allebei dat hun ondernemingen last hebben van goedkope imitatie. Deze batterijen zouden voor de klant meestal moeilijk te onderscheiden zijn van originele exemplaren.

Nokia doet actief naspeuringen naar imitatiebatterijen, omdat het economische schade ondervindt. In februari van dit jaar had Nokia hierover al een persbericht verspreid. Een woordvoerder van Siemens zegt geen idee te hebben van de omvang van de imitatie.