Geweld in Israël laait opnieuw op

De Palestijnse militante organisatie Hamas heeft vannacht vanuit de Gazastrook Qassam-raketten en mortiergranaten afgevuurd op doelen in Israël. Er raakte niemand gewond.

De actie volgde op de liquidatie gisteren van Hamas-leider Ismail Abu Shanab en zijn twee lijfwachten. Shanab, die voorstander was van gewelddadige acties tegen Israëlische doelen, was medeoprichter van de extremistische organisatie. Zowel Hamas als de Islamitische Jihad verklaarde na de liquidatie zich niet meer te houden aan de op 29 juni zelfopgelegde wapenstilstand. Die was al geschonden door de bloedige zelfmoordaanslag eerder deze week in Jeruzalem, waarbij twintig Israëliërs werden gedood en waarvoor beide organisaties zeiden verantwoordelijk te zijn. In een verklaring spoort Hamas zijn ,,strijders in Palestina'' aan ,,om in iedere hoek van de joodse staat toe te slaan.''

Israël heeft op zijn beurt opnieuw een controlepost ingericht op de belangrijkste weg door de Gazastrook, waardoor het gebied in tweeën is gedeeld. Israëlische troepen trokken opnieuw de Palestijnse steden Jenin en Nablus binnen. In totaal werden zeker twaalf vermeende militante Palestijnen opgepakt. Volgens bronnen binnen de Israëlische krijgsmacht zullen de nieuwe intensieve operaties in Palestijnse steden zeker nog drie tot vier weken duren. Eergisteren schortte Israël alle contacten met de Palestijnse Autoriteit op over de terugtrekking van Israëlische troepen uit Palestijnse steden. De Israëlische acties werden scherp veroordeeld door de Palestijnse premier, Mahmoud Abbas. ,,Er bestaat geen twijfel dat wat Israël heeft gedaan een afschuwelijke misdaad is. Wij veroordelen dergelijke acties. Dit is in strijd met de vrede en het vredesproces'', aldus de premier. Hij zei dat Israël zijn beleid in de Palestijnse gebieden ernstig ondermijnt. Onder zware druk van de Verenigde Staten had de Palestijnse premier woensdag nog aangekondigd de verantwoordelijken voor de aanslag in Jeruzalem te zullen laten arresteren. Ook had hij alle contacten met militante groeperingen verbroken. Abbas zei gisteren in een onmogelijke positie te verkeren.

Bronnen rond de Israëlische regering meldden vanochtend dat Israël Abbas 24 uur de tijd heeft gegeven om orde op zaken te stellen en zelf militante leiders te arresteren. Zo niet, dan zal Israël doorgaan met liquidaties.

In een poging de `routekaart' voor de vrede te redden is een naaste adviseur van de Egyptische president, Mubarak, naar Israël afgereisd. Hij zal zowel met de Palestijnse president Yasser Arafat als met de Israëlische premier Sharon overleggen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, riep gisteren Arafat op meer met Abbas samen te werken om het vredesplan te doen slagen. (AP, AFP, Reuters, BBC)

ACHTERGROND: pagina 4