Extra doden in Nederland

Door de hitte in de afgelopen zomermaanden zijn vijfhonderd tot duizend mensen meer gestorven in Nederland dan in een zomer met gemiddelde temperaturen. Dat schat onderzoeker J. Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS maakte vorige week op basis van de sterftecijfers van juni en juli al bekend dat er 25 mensen per week meer doodgaan als de gemiddelde temperatuur een graad stijgt. Tot eind juli liep het aantal extra doden in weken met hoge temperaturen op tot in totaal vijfhonderd. De sterftecijfers over de eerste weken van augustus zijn nog niet bekend. Op basis van de gegevens over juni en juli schat Latten dat de hittegolf in augustus nog eens aan hooguit vijfhonderd Nederlanders extra het leven heeft gekost.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt ,,in de afgelopen weken geen signalen te hebben gekregen uit verzorgings- en verpleegtehuizen dat oudere mensen daar door uitdroging om het leven kwamen''. Zorginstellingen in Nederland zijn verplicht zogenaamde warmteprotocollen op te stellen. Op basis daarvan wordt in tijden van extreme hitte de voeding aangepast en extra vocht toegediend.

Ook wordt er op toegezien dat met name oudere mensen ook daadwerkelijk meer drinken. ,,Daarnaast weten we'', aldus een woordvoerder van de IGZ vanmorgen, ,,dat in sommige verpleegtehuizen met ventilatieproblemen daken nat zijn gehouden voor extra verkoeling en dat er is gezorgd voor schaduwrijke plekken voor hun bewoners door meer parasols aan te schaffen.''

Het CBS gaat nog onderzoek doen naar de verschillen in sterftecijfers tussen de kustprovincies in Nederland en het binnenland. Het temperatuursverschil bedroeg soms wel tien graden. Het CBS becijferde een aantal jaren geleden dat 17 graden Celsius voor Nederlanders de optimale temperatuur is. Bij die temperatuur gaat het minste aantal mensen dood. Elke temperatuur die hoger ligt of lager, levert meer sterfgevallen op.

De schattingen van het aantal hittedoden in Frankrijk – die uiteenlopen van 5.000 tot 10.000 – klinken onderzoeker Latten niet absurd hoog in de oren. ,,De maximumtemperaturen in Frankrijk waren aanmerkelijk hoger en de hittegolf duurde daar langer dan in Nederland. Bovendien heeft Frankrijk bijna vier keer zoveel inwoners (zestig miljoen) als Nederland.''