EK: Schröder beste

De achterstand van Nederland in het jachtspringparcours, waarin gevallen balken worden omgezet in een langere eindtijd en waarmee de Europese kampioenschappen voor springruiters in Donaueschingen gisteren begonnen, is binnen de perken gebleven. Op minder dan twee springfouten achter de leidende Duitsers moeten de ruiters van bondscoach Bert Romp in staat worden geacht om zich vandaag in de landenwedstrijd met de strijd om de teammedailles te bemoeien.

,,We hebben goed geloot, een zeventiende startpositie van achttien landen. Daardoor hebben we onze concurrenten vóór ons. Daar moeten we ons voordeel mee doen'', zei Romp gisteren na afloop.

In de openingswedstrijd was Wim Schröder met Berlin de beste Nederlander. Hij stuurde de schimmelhengst zeer snel door de scherpe wendingen, waardoor hij achtste werd. Dat had een hogere klassering kunnen zijn als de schimmel niet even met zijn voorhoeven het hout had beroerd waardoor een balk viel. De balken en planken waarover de paarden springen liggen zo los in en op de ondersteuning, dat een stevige bries ze er al af blaast, laat staan een licht touché van een paardenhoef. Schröder kon met iets meer risico rijden omdat Tops met Roofs (25ste) en Van Asten met Think Twice II (27ste) al zonder risico's te nemen foutloos hadden gereden. De achterstand van Tops op de winnaar, de Deen Velin, is 5,22 punten.

Voor Bruggink verliep de rit veel minder goed. Hij maakte drie springfouten en staat daardoor 45ste in de tussenstand.

    • Jacob Melissen