Een robbertje stevig formuleren

De commissarissen bogen zich gisteren over de code van Tabaksblat. Hun positie staat ter discussie, maar van openlijk tegenspel onthouden zij zich. `Wij zijn geen besluitvormend orgaan.'

Het was voor iedereen even wennen: de president-commissaris in het wild. Opper-toezichthouders van het Nederlandse bedrijfsleven als Henny de Ruiter (oud-Shell) en Kees van Lede (oud-Akzo Nobel) werken zich zwijgend langs de toegestroomde journalisten naar binnen. Zij die wel iets zeggen houden zich op de vlakte, zoals Aernout Loudon (oud-Akzo). Hij beperkt zich tot de mededeling dat het geen actievergadering is. Loudon: ,,We gaan niet met de hakken in het zand.'

De president-commissarissen wilden geen ruchtbaarheid geven aan de bijeenkomst op initiatief van Loudon en oud-minister Harry Langman (oud-ABN Amro) gistermiddag om de code voor goed ondernemingsbestuur te bespreken met de voorzitter van de commissie Tabaksblat, zelf ook een president-commissaris. Maar het samenzijn lekte uit.

De code moet een nieuw machtsevenwicht creëren bij ondernemingen nadat het vertrouwen in het toezicht op Nederlandse ondernemingen is geschonden door boekhoudschandalen zoals bij Ahold, en de hoge beloningen en vertrekpremies voor bestuurders. Zaken die per definitie onder het toeziend oog van de commissarissen gebeuren. Morrelen aan het toezicht, is morrelen aan de positie van de commissaris.

Toch hebben ze zich nauwelijks in het publieke debat gemengd. Tot 5 september kunnen belanghebbenden commentaar geven op de concept-code. Maar van georganiseerd verzet was ook gisteren geen sprake. ,,Deze bijeenkomst dient om de zorgen van de commissarissen aan Morris Tabaksblat over te brengen, en om zijn toelichting te horen', aldus Loudon, toezichthouder bij ABN Amro. Een statement van de 28 commissarissen bleef gisteren dan ook uit. Of zoals Kees Storm (oud-Aegon) het na afloop uitdrukte: ,,Wij zijn geen besluitvormend orgaan. Het was een stevige discussie in een goede sfeer over het hele rapport.'

Van de 124 aanbevelingen in het rapport ligt vooral de beloning van de topman gevoelig, zo bleek uit de voorzichtige uitlatingen van de aanwezigen. Bijvoorbeeld de bonus en opties die niet groter mogen zijn dan het basissalaris, de opties die pas na drie jaar mogen worden uitgeoefend, de gouden handdruk van slechts één jaarsalaris.

Martin Schröder (oud-Martinair) bevestigt dat lang is stilgestaan bij de beloning, maar hij kan niets zeggen over de uitkomst van de discussie. ,,Het was puur een uitwisseling van ideeën. Buitengewoon nuttig.' Tevreden is hij met de aanbeveling over het maximum aantal commissariaten (vijf). ,,Dat is toch anders dan een aantal jaar geleden, je moet er nu veel meer tijd in stoppen.'

Als Tabaksblat na drie uur debatteren naar buiten komt, is hij schor. ,,Ik heb veel moeten uitleggen. De heren kunnen stevig formuleren.' De voormalige topman van Unilever denkt niet dat de code ingrijpend verandert door de bijeenkomst. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we met deze code iets goeds in handen hebben.' Dat bevestigt ook Loudon. ,,De code die er zal komen zal erg lijken op de code die er nu ligt.'

De commissarissen hebben hun zegje gedaan, Tabaksblat gaat hun woorden wegen. Niets meer, niets minder. ,,Dit is maar één groep.' Volgende week wachten de aandeelhouders. Vervolgens een groep ondernemers. ,,Ik kan nog niet zeggen of de reacties tot wijzigingen zullen leiden. We hebben nu al negentig reacties gekregen. Ik heb ze nog niet allemaal gelezen; ik ben ook maar een mens.'

    • Elsje Jorritsma