Economie Z-Korea belandt in recessie

De Zuid-Koreaanse economie is in recessie. Voor het tweede achtereenvolgende kwartaal is de economie gekrompen, vooral wegens dalende particuliere consumptie. Dat heeft de Bank van Korea, de centrale bank van het land, vandaag bekendgemaakt.

Daarmee is Zuid-Korea al de derde economie van Oost-Azië die sinds de Azië-crisis van 1998 opnieuw in moeilijkheden is gekomen. Hongkong en sinds kort ook Singapore verkeren in ernstige recessie, vooral door het longvirus sars.

Ook Zuid-Korea, na Japan en China de grootste economie van Oost-Azië, ondervindt nog aldoor de gevolgen van sars, maar de krimp komt vooral doordat de Zuid-Koreaanse consument het laat afweten na de uitbundige consumptie op krediet in de afgelopen twee jaar.

De consument zit diep in de schulden sinds het gebruik van creditcards gemeengoed is geworden. Vorige maand bereikte het aantal consumenten dat zijn schuld niet meer kan aflossen een hoogtepunt.

Bovendien wordt het land geplaagd door arbeidsonrust. Hoewel maar weinig Zuid-Koreaanse werknemers lid van een vakbond zijn, hebben de vakbonden een grote macht. Stakingen zijn er schering en inslag, nu tegen de wet die de vijfdaagse werkweek regelt tegen inlevering van loon.

De populariteit van de nieuwe president, Roh Moo-hyun, is door de arbeidsonrust flink gedaald. De president ligt bovendien slecht bij het bedrijfsleven, dat hem verwijt meer aandacht te hebben voor de inkomensverdeling dan voor economische groei.

Dan is er ten slotte nog de opgelaaide spanning rondom Noord-Korea, die de Zuid-Koreaanse consument afwachtend en spaarzaam maakt. Vergeleken met het eerste halfjaar van 2002 groeide de Zuid-Koreaanse economie in het eerste halfjaar van 2003 weliswaar met 2,7 procent (op jaarbasis), maar van kwartaal op kwartaal kromp de economie: in het eerste kwartaal met 0,4 procent en in het tweede kwartaal met 0,7 procent (eveneens op jaarbasis). En twee kwartalen krimp achtereen is de technische definitie voor recessie. Vorig jaar groeide de Zuid-Koreaanse economie nog uitbundig met 6,3 procent.

De financiële markten verwachten dat de economie van het land er snel weer bovenop zal komen. De regering komt binnenkort met een stimuleringspakket, de belasting is al verlaagd, de rente dit jaar al twee keer verlaagd. De aandelenbeurs van Seoul bereikte vandaag sinds dertien maanden zijn hoogste stand.